Egészségügyi hírek

A fogínygyulladás jelzi a szívbetegséget

betegszoba.hu


Úgy tűnik, a fogágy krónikus betegségei jó előrejelzői lehetnek a szív- és érrendszeri betegségeknek. Egy tanulmány nemrégiben a fogínygyulladás szerepét vetette fel a gutaütésben, a Koppenhágai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói pedig a gyökérhártya-gyulladás (periodontitis) fontosságát igazolták koszorúér-betegségben.

A periodontitis lényegében a fogat körülvevő szövetek gyulladása, amelyre a gyökérhártya pusztulása, illetve akár a csontszövet leépülése is jellemző lehet. A szakemberek szerint a fogágy és a szívbetegségek közötti kapcsolat oka a krónikus fertőzés lehet: a beteg területen folyamatosan megtalálható baktériumok illetve azok bomlástermékei elősegíthetik az érelmeszesedést - többek között a koszorúerekben is.

A Dr. Karen Geismar vezette dán kutatásba 110 szívbeteget és 140 egészséges alanyt vontak be (70 százalékuk férfi volt, átlagéletkoruk 65 év). Az összes beteg részletes fogászati és általános kivizsgáláson esett át. Az eredmények azt mutatták, hogy azok körében, akiknél súlyos periodontitist állapítottak meg, a koszorúér-betegség előfordulása közel hétszeres (6,6-szoros) volt azokkal szemben, akiknél nem jelentkezett a fogágy betegsége.

(Súlyosnak akkor tekintették a gyulladást, ha már legalább 4 mm felszívódott a fogat tartó csontból). 'Ez egy újabb tanulmány, ami a fogágybetegségek és a szívbetegségek közötti kapcsolatot támasztja alá, de sajnos a pontos mechanizmus még mindig nem ismert. Addig is, amíg nem ismerjük a pontos részleteket, célszerűnek látszik, hogy az emberek szívük egészsége miatt is kiderítsék, milyen állapotban van a fogínyük' -mondta a közlemény kapcsán Preston D. Miller, az Amerikai Periodontológiai Akadémia elnöke.