Egészségügyi hírek

A fogíny kezelése a szíven is segít

betegszoba.hu


Angol kutatók egy klinikai vizsgálat során megállapították, hogy a fogíny intenzív kezelése közvetlenül kedvező hatással van az erekre.

A University College London és a Connecticut Egyetem kutatóinak közös munkája során megállapították, hogy a periodontitis (a fogíny gyulladása) kezelése közvetlenül jó hatással van az erek állapotára, és emellett kedvező hatása lehet a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésére is.

A periodontitis, mely a fogakat tápláló fogíny egyik leggyakoribb gyulladása, a világon a felnőtt lakosság negyven százalékát érinti. Kezeletlen esetben a fokozatos romlás során a fogak körüli csontállomány annyira elpusztulhat, hogy az akár a fog elvesztését is okozhatja. Már korábban is bizonyították több vizsgálat során, hogy a szervezetben sérülés kapcsán kialakuló gyulladásos reakció, és a vérerek állapotának változása- mely közvetlenül befolyásolja a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét- közvetlen kapcsolatban állnak. Azonban ez az első olyan klinikai vizsgálat, mely azt igazolta, hogy a gyulladás intenzív kezelése az artériák funkcióját is javítja.

'Olyan középkorúakat válogattunk be a vizsgálatban, akik kardiovaszkuláris betegség nélkül szenvednek súlyos periodontitisben. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket és a csoportokban eltérő intenzitású kezelést (fogkő-eltávolítás, gyökérkezelés, menthetetlen fogak eltávolítása) alkalmaztak. A hat héttel később végzett kontroll vizsgálat során azt tapasztalták, hogy az intenzívebb kezelés a fogíny állapotának jelentős javulása mellett az artériák állapota is nagymértékben javult.'- fejtette ki Dr. Francesco D'Aiuto, a kutatócsoport vezetője.

'A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás vagy cukorbetegség a szív- érrendszeri megbetegedések fő kockázati tényezői között szerepelnek. Ezek mellett azonban egyre több olyan bizonyíték is napvilágot lát, mely a testben zajló gyulladás és a szívproblémák között létesít közvetlen kapcsolatot. Jelen vizsgálatunk is éppen azt igazolta, hogy a fogíny gyulladása is egy ilyen gócként szerepelhet.'- magyarázta Dr. Aroon Hingorani, a kutatócsoport társvezetője.

Arról, hogy pontosan milyen módon is befolyásolja a periodontitis az endothel (érbelhártya) működését, még nem sok biztos információnk van. A fogíny bakteriális eredetű gyulladása esetén egyrészt maga a gyulladás is károsíthatja ez érbelhártyát, valamint az is elképzelhető, hogy a gyulladás kapcsán a keringésbe került baktériumok okozhatják a problémát. Másrészt feltételezik egy alacsony intenzitású gyulladásos folyamat beindulását, mely közvetlenül az erek falát károsítja.