Egészségügyi hírek

A fényképnapló segít a fogyókúrában

betegszoba.hu


Az új "ételfotó-diéta" segít a fogyókúrázóknak abban, hogy ellenálljanak a finom falatok csábításának.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a fogyókúrázók akik maguknál hordják az étkezéseikről készült fotókat, sokkal inkább betartják diétájukat, mint mások. A New Scientist jelentette, hogy azok, akik egy kamera lencséjén keresztül szemlélik, hogy mit ettek, lelkiismereti kérdésnek tekintik, hogy elkerüljék az egészségtelen ételeket, továbbá jobban megfontolják azt is, hogy mit esznek meg.

Egy wellingtoni dietetikus azonban ostobaságnak tartja az egészet, és úgy látja, ezzel senkit sem lehet megetetni. #img1#

Amerikai tudósok összehasonlították a hagyományos étkezési naplót, mely az elfogyasztott ételek listáját tartalmazta azzal a módszerrel, melyben a 43 fogyókúrázó feljegyzései közt fotók is szerepeltek. Kérdésükre az önkéntesek elmondták, hogy a fényképes napló sokkal hatékonyabb és pontosabb feljegyzést nyújt a napi bevitt kalóriamennyiségről, és gondoskodott arról, hogy ne egyék túl magukat. A tudósok elmondása szerint az írott naplót gyakran órákkal az étkezés után írták csak meg, így már kevéssé emlékezhettek a bevitt étel mennyiségére és minőségére. Az egyik önkéntes elárulta, a fényképes napló rádöbbentette, hogy nem eszik elegendő zöldséget és gyümölcsöt.

A Dietetikusok Szövetségének vezérigazgatója, Jan Milne elmondta, a fogyókúrázók nem nagyon élnek a lehetőséggel, mivel nem illeszkedik a mindennapok rohanó életviteléhez. Sokkal hatékonyabb, ha rendszeresen eszünk napközben, és rengeteg vizet iszunk. "A fogyás hosszú távra szól. A túlsúly nem tűnik el egy éjszaka alatt."