Egészségügyi hírek

A fájdalom miatt is agresszívvé válhat az addig békés kutya


A kutyák hirtelen feltörő, mással nem magyarázható agresszivitásának az is lehet az oka, ha épp fájdalommal küzdenek.

Spanyol kutatók 12 kutyafajta esetében tanulmányozták az erőszakos viselkedést: az óriásschnauzert, ír szettert, pit bullt, dalmatát, két német pásztorkutyát, nápolyi masztiffot, shi tzut, bobtailt, katalán pásztort, csau-csaut és dobermant a tulajdonosok vitték be panaszaikkal az állatklinikára. Mindegyiküknél valamilyen fájdalom okozta a dühkitörést.Nyolc állat csípő diszpláziával küzdött, számolt be róla a Barcelonai Autonóm Egyetem. 

"A korábban békés kutyák fájdalom hatására kezdtek így viselkedni, mikor fegyelmezni próbálták őket." - mondta el a kutatás vezetője, Tomas Camps, az egyetem állattáplálkozási és jóléti szolgálatának kutatója. A csípődiszplázia egy örökletes, degeneratív csontrendszeri elváltozás, mely a csípő és a combcsont feje által alkotott ízületet érinti. Bármely fajtájú kutyánál előfordulhat, de a kisebb testűeknél gyakoribb.

Az eredmények azt sejtetik, hogy a diszpláziás eredetű fájdalmak kulcsfontosságú tényezők az agresszív viselkedés kialakulásában. A kutatás anyaga a Journal of Veterinary Behavior-Clinical Applications című folyóiratban jelent meg.