Egészségügyi hírek

A Facebook fejleszti a rövidtávú memóriát


A közösségi oldalak - mint amilyen a Facebook is - jelentős mértékben javíthatják az ember rövidtávú memóriáját. Dr. Tracy Alloway, a Stirling Egyetem pszichológusa szerint az mai emberek nagy részének a munkájához elengedhetetlen a jól fejlett rövidtávú memória. Ez a fajta emlékezet arra jó, hogy a pár percen, vagy órán belül történt eseményeket fel tudjuk idézni.

Dr. Alloway szerint képesek vagyunk arra, hogy fejlesszük ezt a fajta képességünket, úgy ahogyan például az atléták is edzik a testüket. Ennek az egyik legjobb módja, ha egyszerre nagy mennyiségű információt kell fejben tartanunk, a Facebookhoz hasonló közösségi site-ok pedig éppen ezt érik el.

Meg kell azonban jegyezni, hogy vannak olyan oldalak is, amelyek pont ennek az ellenkezőjét valósítják meg, ilyen például a Twitter, ahol nagyon kis mennyiségű információ közlése történik meg egyszerre. A szakértő szerint ezek a weblapok is befolyásolják azt, hogy valaki mennyire sikeres a munkájában.

Dr. Alloway maga is kifejlesztett egy online játékot, amelyet tervei szerint hamarosan be is fog mutatni. Ez véleménye szerint a fiataloknál fejleszti a rövidtávú memóriát, míg az időseknél segít megelőzni a mentális leépülés folyamatát.