Egészségügyi hírek

A cumisüvegek gyártásához nem használnak többé vegyszert

betegszoba.hu


Az Egyesült Államok hat legnagyobb cumisüveggyártó vállalata megállapodást kötött arról, hogy a gyártásban a jövőben mellőzni fogja az emberi fejlődésre nagy valószínűséggel károsan ható biszfenol-A (BPA) mérgező vegyület felhasználását.

"Mind a hat nagy cumisüveggyártó - az Avent, a Disney First Years, a Gerber, a Dr. Brown, a Playtex és az Evenflow - beleegyezett, hogy önkéntes alapon beszünteti a BPA felhasználását az üvegek gyártásában, ami óriási közegészségügyi diadalként értékelhető" - írta közleményében Connecticut igazságügyi minisztere, Richard Blumenthal.

Blumenthal, New Jersey-i és delaware-i kollégáival együtt októberben levélben fordult a vállalatokhoz, amelyben azt kérte tőlük, hogy hagyjanak fel a műanyaggyártásban széles körben alkalmazott, ellentmondásos vegyi anyag használatával, miután a kutatások számos csecsemőbetegséggel hozták összefüggésbe. Az elmúlt egy évtizedben több mint 130 tanulmány talált összefüggést még a BPA alacsony szintje és súlyos betegségek, például emlőrák, elhízás és korai pubertás között.

"Semmi sem indokolja ennek az elkerülhető és lelkiismeretlen fenyegetés folytatását" - mondta Blumenthal. "Teljes tilalmat javaslok a BPA ellen a babatermékek gyártásában, hogy felszámoljuk ezt a szükségtelen és hanyagságból eredő közegészségügyi fenyegetést."

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) toxikológusai tavaly arra az eredményre jutottak, hogy a vegyület gátolhatja a magzat és az újszülött agyának fejlődését.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) és európai megfelelője, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a vegyület biztonságos abban a mennyiségben, amiben a cumisüvegekhez hasonló termékek gyártása során használják.