Egészségügyi hírek

A csonttörés kockázata csökkenthető!


A kalcium és D-vitamin együttes adása nemtől és életkortól függetlenül csökkenti a csonttörések kockázatát -jelent meg a British Medical Journal eheti online számában.

A mintegy 70 000 beteget vizsgáló, Amerikára és Európára is kiterjedő vizsgálat központja a Sacramento-i UC Davies Egészségügyi Központ volt.  "A kutatás ránk eső részében több, mint 1000 menopauzán átesett nőt vizsgálva megállapítottuk, hogy a kalcium és D-vitamin együttes szedése segített megelőzni a csonttöréseket" -közölte John Robbins, a cikk társszerzője, a UC Davis belgyógyászati részlegének professzora.

A Koppenhágai Egyetem vezetésével Robbins és egy nemzetközi kutatócsoport klinikai vizsgálatokat összegezve a csonttörések gyakoriságának csökkenését tapasztalta a kombinált kezelést kapó 70 éven felüliek körében, míg ez a csak D-vitamint szedők esetében nem volt megfigyelhető. A kutatás alatt csontritkulás miatti csípő-, csigolya- és más csonttörések, illetve vastagbéldaganatok megelőzésének lehetőségét vizsgálták a kalcium és D-vitamin pótlás tükrében.

A Nemzeti Osteoporosis Alapítvány becslése szerint közel 10 millió amerikai szenved csontritkulásban, 80 %-uk nő. Becslések szerint 50 éves kor fölött tíz esetből négyben várható csípő-, csigolya-, vagy csuklótörés.  A kutatócsoport eredményei megerősítik, hogy a kalcium és D-vitamin kombinációban kortól és nemtől függetlenül hatékonyabb a csonttörések prevenciójában. "Jelenleg a megfelelő dózis, kezelési időtartam és alkalmazási mód beállításán dolgozunk" -fűzte hozzá Robbins.