Egészségügyi hírek

A csokis shake a túlsúlyosak kokainja


Túlsúlyos amerikaiak milliói tekintik ellenségüknek az ételt. Egy új tanulmányból kiderült, hogy ez nem is alaptalan, mert ez az ”ellenség” fondorlatos elme-trükköt vet be.

Ugyanaz az agykémiai mechanizmus, ami a drogfüggőt arra ösztönzi, hogy még egy csík kokaint szippantson, arra ösztönzi a nagyétkűeket, hogy több kalóriát vigyenek be, mint amire testüknek szüksége van. A súlynövekedés pedig csökkenti az élvezetet, amit a cukros és zsíros ételek elfogyasztása nyújt. Ha az ember ilyen étrendet követ előfordulhat, hogy egy idő múlva a szokásos egy szelet torta helyett már két szelet kell, hogy ugyanazt az élvezetet nyújtsa.

"Mint a drogfüggőknél, az elhízott emberek is ugyanazt az érzést keresik, amit először megtapasztaltak, ezért több evéssel próbálnak kompenzálni." - mondta Cara Bohon, a Kalifornia Egyetem doktori hallgatója.

Több ezer évvel ezelőtt a cukor és a zsír az életben maradást jelentette. Összehasonlítva a gyümölcsökben és a húsokban található mennyiséggel a mai feldolgozott élelmiszerek sokkal több zsírt és cukrot tartalmaznak. Lehet, hogy többet is, mint amire az evolúció alkalmassá tett bennünket.

Az egészségtelen ételek ereje azonban nem biztos, hogy az ízben van. Ugyanis a genetikusan módosított patkányok, amelyek nem érzenek ízeket, ugyanúgy az édes ételeket preferálják. A Journal of Neuroscience-ben szeptemberben megjelent tanulmányban Bohon egy csoport nőt itatott csokis shake-el, és fMRI segítségével vizsgálta az agyukat. A képek azt mutatták, hogy a shake-fogyasztás az ún. striatumot stimulálta, ami egy primitív agyi rész, mely szerepet játszik az élvezetekben.

Hat hónappal később a csoport visszatért és megismételte a tesztet. Néhányan extra kilókat szedtek fel. Kiderült, hogy minél többet szedett fel valaki, annál kevésbé reagált az agy az elfogyasztott második shake-re, ahhoz képest, ami az elsőnél volt megfigyelhető. Korábban már megállapították, hogy az elhízott emberek agya kevesebb élvezettel reagál, mint a karcsúak agya. A változások idővel állnak be az agyban.

A kalóriadús ételek hasonló hatással vannak az állatokra is. Ha egy laborpatkányt hónapokig cukros étellel etetünk, az agya kevésbé lesz képes reagálni a dopaminra, arra az anyagra, amely motivál minket az élvezetérzet által. A dopamin-feldolgozási problémát már korábban megfigyeltek elhízott emberek esetében, ugyanúgy, mint azok között, akik alkoholt, kokaint, vagy metamfetamint fogyasztanak.

Az elhízásnak azonban számos oka lehet, függ az adottságoktól és az egyéntől, így nem lehet ezt az egészségügyi problémát egy csapásra megoldani. A 90-es években figyelték meg, hogy azok a gyerek, akiknek a teste nem állít elő leptint - amely az anyagcserében közreműködik - elhíznak. Őket egyszerű leptin adagolással kezelni lehetett, ez viszont nem segít azokon, akik nem rendelkeznek ezzel a genetikai defektussal.

Hosszútávú stressz is ösztönözheti az embert, hogy "túlegye" magát. A Kalifornia Egyetemen figyeltél meg, hogy az éjfélkor elfogyasztott cukros, zsíros fagylalt csökkentette a stresszhormon-szintet a laboratóriumi patkányok vérében.

Ezeknek az eredményeknek a tükrében egyesek úgy gondolják, hogy a kényszeres evés, mint függőséget kellene kezelni. Függőségnek hívjuk vagy sem, az evés igen is kényszeressé válhat. Nagyon sok túlsúlyos ember van, és nagyon sokan azt kívánják, bárcsak kontrollálni tudnák az éhségüket.

Az Egyesült Államok egyike a "legkövérebb országoknak" a világon, az amerikaiak majdnem 30 százaléka elhízottnak számít, és számuk csak növekszik. Ezt trendet megfordítani igen nagy kihívás.


Elhízás

Az elhízás (obesitas) anyagcserefolyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség (WHO), mely tartós kezelést igényel, elsősorban kísérő betegségek kezelésével kapcsolatban.

Eddigi bejegyzések

moha82 ( 38 éves nő ) Nagybajcs , 1 kórtörténet | időpont: 2011. december 19. 23:27

Történet: Sziasztok.Az én témám nem egészen ide való de bízom benne valaki tud tanácsot adni mert már nagyon el vagyok keseredve.Nekem a problémám az,hogy nem tudok hízni bármit eszek s bár mikor.165/55 VAGYOK.
Már sok mindent kipróbáltam de sajna sikertelenül.Gyógyszert s vitamint amit ellehet képzelni.Ha valaki valami jó módszert erre tudna ajánlani kérem segítsen.
Köszönöm előre is.
Meggyógyult:    nem

nl550313 ( 65 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2011. december 13. 3:23

Történet: 56 éves férfi vaok, imádok enni, kondicionált evés-gyönyönyört érzek, kb. 100 %-os a halálos túlsúlyom - minden segítség érdekel.... A 7 főbűnből enyém : a mohóság...
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
visszeresség (tágult vénák)
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
bűzös széklet, egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztása, fokozott gázképződés
Gyógyszerek: algopirin rivotril kalmopirin
Alternatív gyógymódok:: meditáció csikung jóga
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: túlélés, pozitív gondolkodás...

Piszi2007 ( 34 éves nő ) Nagyatád , 2 kórtörténet | időpont: 2011. november 28. 17:13

Történet: Sziasztok:)Terméktapasztalatommal szeretnék segíteni azoknak akiknek lehet:)))))

alexandrapoleszak.dxn.hu/termekek
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fokozott étvágy, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, levertség, pszichogén fájdalom, rossz közérzet, szorongás, testsúlytöbblet
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, gyomorégés, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, haspuffadás
Gyógyszerek: természetes gyógymódok
Alternatív gyógymódok:: kizárólagosan olyan embereknek szeretnék segíteni...akár személyes kapcsolatfelvétel által is,akik természetes gyógymódkedvelők:)))
Meggyógyult:    igen

magyareva ( 48 éves nő ) Mezőkövesd , 2 kórtörténet | időpont: 2008. november 10. 14:28

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, bizonytalan önkép, identitás, társadalmi elszigeteltség
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, haspuffadás
Általános tünetek:
fokozott étvágy, izzadás, lábdagadás, szorongás
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom
Alternatív gyógymódok:: vitaminok, táplálékkiegészítők,méregtelenítő tea, teljeskiőrlésű termékek, cukor, szénhidrátok kerülése, rostos ételek, sok nyers zöldség, gyümölcs, ananásztabletta mozgás,diéta, csoportterápia, ami segít megalapozni a lelki egyensúlyt, segített megtalálni evési "rohamaim"okát- ami nálam sokszor stresszoldásra szolgált. Most a kiváltó okok kiküszöbölésén dolgozok.
Meggyógyult:    nem

Livi ( 54 éves nő ) Budapest , 7 kórtörténet | időpont: 2008. október 22. 17:20

Történet: Több fogyókúrán átestem már,de mindig visszaugrottak a kilók.Sok helyről hallottam, hogy teljes életmódváltást kell csinálni, nem kúraszerűen venni a dolgokat. Addig nem működik, amig úgy élem meg, hogy megvonok valamit magamtól, áldozatot hozok a fogyás oltárán. Nagyon sokat kellene fogynom. Lehet ezért megy olyan nehezen.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, nemi vágy csökkenése, szegényes önkép, társadalmi elszigeteltség
Általános tünetek:
fokozott étvágy, izzadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), testsúlytöbblet
Gyógyszerek: Kipróbáltam pár csodatablettát, de hiába.
Alternatív gyógymódok:: Sportolni kellene, bizonyos élelmiszereket kerülni (szénhidrátot például)
Meggyógyult:    nem