Egészségügyi hírek

A COVID -19 járvány és a sportolás - szívizom MR vizsgálat szerepe a szűrésben

betegszoba.hu


A COVID-19 járvány során aránylag több sportoló kapta el a fertőzést, de mivel jellemzően nem rendelkeztek egyéb társbetegségekkel, így panaszmentesen gyógyultak meg. A gyakorlat azt mutatta, hogy 2-3 hét után újra elkezdhették az edzéseket, újra sportolhattak.

A szívizom károsodás korai kimutatásában jelenleg az egyik legspecifikusabb módszernek számít a szívizom MR vizsgálata.

JAMA Cardiology akadémiai folyóirat 2020 szeptemberében publikált számában jelent meg egy közlemény egy COVID-19 fertőzésen átesett sportolókon elvégzett szívizom MR vizsgálat eredményeiről. 

Ismert tény, hogy a szívizomgyulladás (miokarditisz) jelentős kiváltó oka lehet a versenyzői sportolóknál bekövetkező hirtelen szívhalálnak, és még a normális kamrai funkcióval is előfordulhat.

 26 egyetemista, versenyszerű sportolóknál (kosárlabda, labdarúgás, lacrosse, atléta), akik vagy teljesen panaszmentesek voltak, vagy enyhe tünetekkel rendelkeztek, végeztek szívizom MR vizsgálatot a negatív vírus teszt kontroll után. 

4 sportolónál (15%) a szív MR vizsgálat akut, míg 8 esetben (30.8%-) igazolható volt lezajlott szívizomgyulladás. Az MR vizsgálat ezeket az eseteket magas rizikójúnak sorolta, a szívizom gyulladás jeleit igazolta. 

A szívizom MR vizsgálat egy kiváló kockázatelemző módszernek bizonyul azoknál a sportolóknál, akik COVID fertőzésen estek át, és biztonságos körülmények között kívánják folytatni versenyzésüket.  

RadiVert Diagnostic  2020-ban nyitotta meg Budapest egyik legmodernebb képalkotó diagnosztikai MRI központját.

A klinikán üzemelő csúcskategóriás MRI berendezés biztosítja a speciális szívizom MR vizsgálatokat kardiológus-radiológus szakember vezetésével és leletezésével.

A kiemelkedően „betegbarát" szemléletnek köszönhetően a klinikán minden csak Önről szól. Az empatikus, az MRI diagnosztikában jártas szakemberek mindent megtesznek, hogy Önnek a legkisebb kellemetlenség nélkül történjen meg a vizsgálata.

A klinikán fontos szempontnak tartják, hogy a sportolóknál, és nem csak a versenyszerűen, hanem amatőr szintűek esetében is, a hirtelen halál kockázatát csökkentsék. 

A COVID-19 járvány aktuálissá teszi a problémát, hiszen az ismertetett vizsgálat alapján a már pozitív, és csak minimális panaszos sportoló is szívizom gyulladásos szövődménye lehet, amely az ismételt aktív sportoláskor veszélyeket rejt magában.

 Az európai Kardiológus Társaság 2019-ben megjelent ajánlása egyértelműen javasolja, a versenyszerűen sportolók esetében a sportorvosi vizsgálat keretében a magas kockázatú egyének esetében a szívizom MR vizsgálat elvégzését

A szívizom MR vizsgálatra a +36-30-241-4960 telefonszámon vagy a radivertmr@gmail.com e-mail címen tud bejelentkezni.

Dr. Vértes András belgyógyász-kardiológus