Egészségügyi hírek

A botox megfékezi az izzadást

betegszoba.hu


Az orvosok Botox kezelést alkalmaztak egy nőnél, akinek rendszeresen izzadtság gyöngyözött a jobb kezén. Bár a készítmény leginkább a ráncok elleni küzdelemben vált ismertté, de a német orvosok szerint a fokozott izzadás megfékezésére is alkalmazható.

A 23 éves nő gyermekkora óta izzadásos rohamokkal küzd, amelyek a jobb alkarján és a kézhátán jelentkeznek. "Az izzadásos epizódok az évek alatt egyre gyakoribbá és kellemetlenebbé váltak" - jegyezte meg az orvosa Dr. Monika Sonntag a düsseldorfi Egyetemi Kórház munkatársa.

A Botox kezelés előtt a nőnél átlagban napi 5 izzadásos roham jelentkezett. "Ténylegesen izzadtság cseppek jelentek meg a kezén, akadályozták a munkában." - írták a szakemberek a The Lancet című folyóiratban.

A nőt két évig kezelték sikertelenül, majd Dr. Sonntag hat hónapon keresztül injekciózta Botox-szal az érintett területet. A készítmény hatására megszűnt a fokozott izzadás. "A beteg jól tűrte a kezeléseket, az életminősége jelentősen javult" - írta az orvos.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) elfogadta a Botox kezelést fokozott alkar izzadás kezelésére, ha a felírható, helyileg ható izzadásgátló készítmények hatástalanok.

A Botox injekció kis mennyiségben botulinum toxint (egy baktérium mérge) tartalmaz. A súlyos izzadást úgy tudja megakadályozni, hogy gátolja az acetilkolin nevű kémiai ingerületátvivő anyag felszabadulását, és ezáltal időszakosan blokkolja az izzadásért felelős idegeket. A Botoxot csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehet használni.