Egészségügyi hírek

A B-vitamin védelmet nyújthat az Alzheimer ellen


Svéd kutatók szerint a főleg halban, szárnyasokban és más húsfélékben található B-vitamin védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen.

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói Dr. Babak Hooshmand vezetésével 271, 65-79 év közötti finn önkéntes részvételével végezték 7 éves tanulmányukat. Kezdetben a résztvevők egyike sem szenvedett idegrendszeri betegségben, ugyanakkor a 7 éves tanulmány alatt 17 személynél alakult ki Alzheimer-kór. A vizsgálatok során vérminták homocisztein szintjét (a B12 vitaminnal kapcsolatos aminosav szintet), továbbá a B12 vitamin aktív részeit, a holotranszkobalamint is mérték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a homocisztein koncentráció minden mikromolnyi (1 milliomod mol literenként) emelkedése 16 százalékkal növelte, ugyanakkor a B12 vitamin aktív formulájának egy pikomolnyi (egy trilliomod mol literenként) növekedése 2 százalékkal csökkentette Alzheimer kialakulásának kockázatát.

"További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a B12 vitamint az Alzheimer-kór jelzőmolekulájának nevezhessük" mondta el a tanulmány első szerzője, Dr. Hooshmand. "Meglepően sok idősnél figyelhető meg B-vitamin hiány. Azonban meglehetősen kevés vizsgálat foglalkozott a B12 vitamin emlékezetre gyakorolt hatásaival, és ezek is vegyes eredményeket mutattak." - tette hozzá a szakember.

A tanulmány a Neurology folyóiratban jelent meg.