Egészségügyi hírek

65 év felett nem véd az influenza elleni oltás?


A 65 év felettiek esetében az influenzavakcinák biztonsága és hatékonysága rossz, annak ellenére, hogy az elmúlt 40 évben mindig javasolták az oltást az idősek számára - derült ki egy új amerikai elemzésből.

A 65 év felettiek az influenza szempontjából egyik legsérülékenyebb korosztály és mindig elsők között vannak az oltandók körében. Azonban eddig nagyon kevés vizsgálatot végeztek a vakcina hatékonyságának bizonyítására. Tom Jefferson, a Cochrane Collaboration vezető kutatója munkatársaival összesen 75 tanulmány adatait elemezte, amelyek közül mindössze egy vette az influenzás esetek számát a vérben keringő antitestek meghatározása helyett.

"Becsléseink konzisztensen alatta maradnak a közgazdászok által a döntéshozásban használt értékekének" - mondta el Jefferson. "Ameddig nem áll rendelkezésünkre több bizonyíték, nem lehet levonni a következtetést a vakcinák hatékonyságáról az idősebbek esetében."

Jefferson szerint addig más módszerekkel kell kiegészítenünk az oltások hatékonyságát, többek között olyan egyszerű intézkedésekkel, mint a személyes higiéné betartása és a megfelelő víz- és élelemellátás. A kutatók azt sem tudták bizonyítani, hogy az idősekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók influenza elleni oltása megelőzné az idősek fertőződését.