Egészségügyi hírek

30 éves a világ első mesterséges megtermékenyítéssel született csecsemője

betegszoba.hu


Louise Brown, a világ első mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) született csecsemőjének születése három évtizeddel ezelőtt a címlapokra került a nemzetközi médiában - a férjezett, egy gyermekes édesanya azonban 30. születésnapját nem sajtóvisszhanggal, hanem éppen ellenkezőleg, csendes ünnepléssel szeretné tölteni pénteken.

Brown, aki a délnyugat-angliai Bristolban él férjével, Wesley Mullinderrel és 18 hónapos kisfiával, Cameronnal, egy szállítmányozási vállalatnál dolgozik adminisztrátorként. Kívánsága és szerény életmódja ellenére továbbra is a közvélemény kíváncsiságának középpontjában áll.

Annak ellenére, hogy születése több millió terméketlen házaspár számára nyitotta meg az utat világszerte ahhoz, hogy IVF-fel (in vitro fertilizáció) vagy lombik programmal szülhessenek csecsemőket, Brown nem tervez semmiféle különleges ünneplést a nagy nap tiszteletére.

"Nem gondolok rá úgy, mintha az én 30. születésnapon lenne" - mondja. "Egyszerűen megy tovább minden, mintha egy normális születésnap lenne. Valószínűleg elmegyek valahová szórakozni a barátaimmal, vagy vacsorázunk a családdal. Azt tervezem, hogy nyugodt, csendes ünneplés lesz."

Louise Joy Brown 1978. július 25-én született az Oldham and District General kórházban Északnyugat-Angliában császármetszéssel, 2,61 kilogramm súllyal.

Szülei, Lesley és John, kilenc évig próbáltak gyermeket szülni, de nem sikerült, mert Lesley Brown petevezetéke el volt záródva. A házaspár életében akkor következett be az áttörés, amikor hallottak Robert Edwards fiziológus és Patrick Steptoe nőgyógyász kutatásairól a Cambridge Egyetemen, és bejelentkeztek hozzájuk termékenységi kezelésre.

A kutatók laboratóriumi körülmények között létrehoztak egy megtermékenyített embriót a házaspár petesejtjéből és spermiumából, amit aztán beültettek Lesley Brown méhébe. A létrejött csecsemő lett Louise, akinek szülei közvetlenül iskolakezdése előtt beszéltek szokatlan fogantatásáról.

"Anya és Apa megmutatták nekem azt a videofelvételt, ami a születésemről készült, és megpróbálták elmagyarázni a dolgot egy négyévesnek" - idézi fel. "Gondolom, azért tették, hátha véletlenül a gyerekek az iskolában tudják, mert a gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni ... a gyerekek olyanokat kérdeztek, hogy "hogyan fértél bele a lombikba?", meg hasonlókat".

Brown határozottan állítja, hogy boldog gyermekkora volt, "ugyanolyan, mint bármilyen más gyereknek". Saját családjában nem számított egyedülállónak, mivel húga, Natalie négy évvel később szintén mesterséges megtermékenyítéssel született, negyvenedikként a világon. Natalie Brown később a világ első IVF babája lett, aki természetes úton gyermeket szült 1999-ben. Louise Brown hamarosan követte példáját. 2004-ben hozzáment Mullinderhez, egy nightclub biztonsági őréhez, és 2006-ban megszülte Cameront, szintén természetes fogantatással.

Annak ellenére, hogy szégyenlősen veszi tudomásul, hogy ő az első lombikbébi a világon, Brown továbbra is közeli kapcsolatot ápol Robert Edwards-szel, a kiváló kutatóval, akinek munkássága elősegítette megszületését. Munkatársa, Steptoe 1988-ban elhunyt, Edwards azonban továbbra is tartotta a kapcsolatot a Brown családdal, még Louise Brown esküvőjén is részt vett. E hónap elején újra találkoztak az IVF 30 éves évfordulójának ünneplésén a Bourn Hall klinikán, az Edwards és Steptoe által közösen alapított termékenységi központban.

"Bob tényleg állandóan elfoglalt, de szeretünk találkozni vele" - nyilatkozta Brown. "Örülök, hogy ilyen jó kapcsolatban vagyunk. Olyan, mintha a nagyapám lenne."