Egészségügyi hírek

12 életmentő új orvosi technológia

betegszoba.hu


Bemutatjuk 2015 legfontosabb egészségügyi fejlesztéseit. Az innovációk között egyebek mellett a világ legkisebb pacemakere és a legkényelmesebb hallókészülék is megtalálható.

1. A következő járvány megelőzése

VSV-EBOV ebola vakcina

     

Egy új vakcinát általában 6-10 év klinikai tesztelés után engednek piacra. Ez az oltóanyag azonban 10 hónap alatt zöld utat kapott. Amikor 2014 augusztusában a nyugat-afrikai járványkitörést globális egészségügyi vészhelyzetté nyilvánították, a WHO felgyorsította az eljárást. A vakcina – melyben az Ebolából származó fehérjét más víruséba cserélik – olyan immunválaszt vált ki, ami megvédi a beoltott személyeket attól, hogy a valódi betegséget elkapják. A hatékonyság tesztelése során a guineai egészségügyi dolgozók az úgynevezett „gyűrű stratégiát" alkalmazták az országban visszaigazolt 100 beteg körül. Az orvosok először is beoltottak 4000 olyan felnőttet, akik kapcsolatba kerülhettek a megfertőződöttekkel. Közülük már senki nem kapta el az ebolát. Kontrollcsoportként további 3500 főt oltottak be három héttel a legutolsó fertőzés azonosítását követően. Közülük 16-an betegedtek meg. „A gyűrű stratégia alapja, hogy minden olyan személyt beoltunk, aki egy nemrég megerősített esettel kapcsolatba került – ezen kívül az így beoltottakkal kapcsolatban lévők is megkapják a vakcinát, amivel pedig egy tűzfalat hozunk létre és a fertőzést a saját útvonalán állítjuk meg" nyilatkozta Marie-Paule Kieny, a WHO egészségügyi és innovációkért felelős igazgatóhelyettese, aki az eset kutatás-fejlesztését is vezette. Az ebola vakcina azt mutatja meg nekünk, hogy a kutatók gyorsan tudnak kifejleszteni és alkalmazásba állítani életmentő gyógyszereket is – a jövőben pedig ezekkel meg tudják akadályozni más betegségek globálissá válását is.

2. A világ legkisebb pacemakere

Medtronic Micra Transcatheter Pacing System

     

A legtöbb pacemaker esetében a készüléket sebészi úton beültetik, majd az eszközből drótok segítségével teremtenek kapcsolatot a szívvel. A vitamin-méretű Micrát a combartériából katéter segítségével tudják eljuttatni a helyére. Ezek után a pacemaker kis fogakkal csatlakozik a szívhez és közvetlenül, elektromos impulzusokkal kommunikál vele. Az akkumulátora több mint 10 évig működik és amikor lemerül, az orvosok deaktiválni tuják az eszközt és beültetnek mellé egy újat. Eddig a klinikai próbák során 100 százalékos sikerességi rátát értek el.

3. Térképek a precíziós medicinához

Humán epigenom térképek

     

Ez év júniusában jelent meg az első térkép a humán epigenomról, azaz a DNS génexpressziót szabályozó kémiai markereiről. „Gondoljunk úgy a genomra, mint a számítógép hardware-ére; az epigenom ekkor a szoftver" magyarázta Joseph Ecker, az intézet genomanalízis laborjának vezetője. Egy ilyen térkép azt mutathatja meg a tudósoknak, hogy vajon mitől lesz az egyik sejtből májsejt, míg egy másikból szívizomsejt – vagy épp malignus tumorsejt. Ezen mechanizmusok megértése lehetővé tenné a kutatók számára a sejtek újraprogramozását a bioengineering számára, illetve egy-egy betegség új triggerei is azonosíthatóvá válhatnának.

4. Maradandó egészségi adatok

BioStamp

     

A testen hordott technológia néha nehézkes lehet. A BioStamp erre egy rugalmas alternatívát kínál: egy olyan elektronikus eszközt, ami akár egy hétig is a bőrön marad - mint egy matricatetoválás. A ragasztós hátuljú bélyegbe vékony szenzorokat és áramköröket építettek, amelyek mérik a testhőmérsékletet, a mozgást, az izomaktivációt, a szívritmust, az uv-fénynek kitettség mértékét és hasonló biometrikai adatokat. Az eremények pedig bluetoothon keresztül okostelefonon elérhetővé válnak az orvos (vagy akár maga a beteg) számára. Pillanatnyilag olyan biobélyegek kialakításán dolgoznak, amik a vérnyomást ellenőrzik, illetve az izzadtság összetételét elemzik ki.

5. „Check engine" lámpa az agynak

FITGuard

     

Többé már nem kizárólag a sisak az egyetlen sportolóknak szóló védelem az agyrázkódás és más agysérülések ellen. A FITGuard fogvédőben található szenzorok a fej lineáris és rotációs gyorsulását egyaránt mérik. Az eszköz ezután az adatokat elküldi az edzőnek telefonon vagy tableten keresztül. Amikor egy játékost erős ütés ér, led fények jelzik, hogy le kell-e cserélni a játékost. A kispadon ezután a készülékhez tartozó applikáció olyan fényérzékenységgel és emlékezetvesztéssel kapcsolatos teszteket végeztet el a személlyel, amik segítenek meghatározni az agyrázkódás egyéni valószínűségét. 100 dollár.

6. A legkényelmesebb hallókészülék

Eargo

A tipikus kemény műanyagból készült hallókészülékek elzárják az utat a levegő és a természetes basszushangok elől. Az Eargo tollszerű szilikonrostjai a hallójáratban szinte kifeszítik az eszközt, így az szinte teljesen észrevétlenné válik viselője számára. „A kényelem fontos, mivel minden nap, az egész nap során hordjuk a hallókészüléket" nyilatkozta Raphael Michael, a cég társalapítója és vezérigazgatója. A készülékben található processzor közvetlenül a dobhártyának küldi a hangokat, így azok forrása könnyebben meghatározható. A bónusz pedig az újratölthető elem, amit így sosem kell kicserélni. 1980 dollár.

7. Az első új antibiotikum az elmúlt 30 évben

Teixobactin

     

A teixobactin olyan ellenálló baktériumtörzsekkel veszi fel a harcot, mint amilyen például a tuberculosist okozó Mycobacterium tuberculosis is. Mivel két célrégión keresztül is kötődik a baktériumhoz – szemben a hagyományos antibiotikumok egyetlen kötési helyével -, ezért a baktériumnak kisebb az esélye rezisztenciát kialakítania a szerrel szemben. A gyógyszer-jelölt jelenleg még csak a kémcsőben van és csak bizonyos baktériumokkal szemben működik – ám ezek egyike az invazív MRSA, amely évente csak az Egyesült Államokban 75 ezer megbetegedésért felelős.

8. Célzott tumor-besugárzás egyetlen ülésben

Xoft System

     

Az emlődaganat sugárterápiája során nyolc héten keresztül szinte napi rendszerességgel kell a betegnek kórházba járnia. Az intraoperatív sugárterápiának nevezett módszer ezzel szemben összesen kevesebb mint 12 percet vesz igénybe. A beteg tumoreltávolítást célzó műtétje során a radio-onkológus egy egyszeri, koncentrált dózisú besugárzást végez. Ennek célja az esetlegesen sebészi úton nem eltávolított malignus sejtek elpusztítása és a tumor kiújulásának megakadályozása. Két friss klinikai vizsgálat is úgy találta, hogy a módszer ugyanolyan hatásos, mint a hagyományos radioterápia. Emellett azonban a betegek kevesebb mellékhatásról számoltak be és hamarabb is tudtak visszatérni normális napi tevékenységeikhez.

9. A diabetesesek megmentője

Medtronic Hybrid Closed-Loop System

     

Az amerikai lakosság sorában közel egymillióan élnek 1-es típusú diabetessel. Nekik folyamatosan figyelniük kell a vércukorszintjüket és inzulin injekciókkal kompenzálni az alulműködő hasnyálmirigyet. A Medtronic egy olyan eszközt dolgozott ki, amely egy algoritmus segítségével automatikusan adagolja az optimalizált dózist - mind éjjel, mind pedig nappal. Mivel nincs fejszámolás, ezért nincs humán hiba sem a rendszerben. „Ez lényegében épp ugyanaz a mechanizmus, ami a termosztátok esetében is végzi az irányítást" magyarázta Francine Kaufman a cég diabetes alcsoportjának orvosigazgatója. „A biológiát ugyanakkor természetesen nehezebb kontrollálni" tette hozzá.

10. 3D nyomtatott szövet

exVive3D

     

Sok gyógyszerkísérlet során habár a szer átmegy az állatkísérletes szakaszon, a humán vizsgálatok során mégis megbukik vese- illetve májtoxicitás miatt. Az Organovo cég, amely tavaly emberi sejtekből 3D nyomtatással mini májakat tudott előállítani, ma már képes individuális vese-utánzatok szintetizálására is. Mindegyikben számos különféle olyan sejt található, amelyeken a gyógyszerhatást tesztelni lehet. „Minden egyes, a gyógyszercégek által előállított szer esetében máj- és vesebiztonsági tesztet is végre kell hajtani" mondta Keith Murphy a cég társalapítója és vezérigazgatója. „A mi rendszerünk a legjobb és egyben a végső teszt".

11. Izmos monitor

Aim

     

A testépítők számára a mérleg ugyan megmutatja a testtömeget, ám a fittség olyan fontos mértékeit, mint az izmok állapota vagy a testzsír, nem képes felmérni. Az Aim mindkét mérést elvégzi. Bőrre helyezve a készülés egy gyenge elektromos áramot vezet a testbe, s mivel az izmok és a zsír eltérő rezisztanciával jellemezhetőek, ezért képes ezeket megkülönböztetni. Az Aim az izom erejét annak méretéhez viszonyítva is meghatározza, azaz egy-egy edzés közvetlen hatását is mérni lehet vele. Az orvosi változatban pedig a degeneratív zavarok – köztük az izomdystrophia illetve az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) – mértéke is monitorozhatóvá válhat. 149 dollár

12. A 3D mozgású fogkefe

Kolibree Connected Toothbrush

     

Még a legtöbb elektromos fogkefén megtalálható időzítő mellett sem mossák sokan a fogukat a fogorvosok által ajánlott 2 percen keresztül. A Kolibree azonban biztosra megy: 3D mozgású szenzorai élőben mutatják meg, hogy mennyire végzünk hatékony munkát. Bluetoothon keresztül a telefonunkhoz csatlakozva kijelöli a problémás területeket és ideálisabb fogmosó mozdulatokat vagy pozíciókat javasol. Egy hozzákapcsolt játék pedig a gyerekek számára teszi élvezetessé a fogmosást. 149 dollár.

(Popular Science)


1-es típusú (fiatalkori) diabétesz

Az egyes típusú, másnéven fiatalkori, vagy inzulinfüggő cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így a sejtek számára létfontosságú cukor nem tud bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és folyamatos éhségérzetet, állandó vizelési kényszert, következményesen szomjúságérzetet okoz. A hasnyálmirigy károsodás oka ismeretlen, vírusok, genetikai tényezők, valamint autoimmun folyamatok egyaránt közrejátszhatnak. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Do ( 51 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2013. november 2. 15:32

Történet: 27 hónapos kislányomnál jelentkezet az 1-es típusú diabétesz. Azt vettük észre, hogy jóval több vizet iszik a szokottnál és a pelusból időnként kiszivárog a pisi, miközben már kisbaba kora óta ilyen nem fordult elő. Néhány napon át figyeltük, mert először arra gondoltunk, talán evett valami olyat, amitől szomjasabb a szokottnál, majd arra, hogy talán egy rossz szokás van nála kialakulóban, de amikor világossá vált, hogy a gyerek nem csak iszogat, hanem a kért vizet megissza és utána nagyon hamar újra iszik, akkor azonnal felhívtam a gyermekorvosunkat, majd másnap reggel a laboratóriumba vezetett az utunk. Reggel 6,84 volt a vércukorszintje, 11 órakor tudtuk megnézni a vizeletben lévő mutatókat. Ekkor a gyermekorvosunk telefonos konzultációt folytatott a közkórházi gyermek endokrinológussal, aki azonnal berendelt bennünket a kórházba. Mire megkaptuk a beutalót és beértünk a kórházba (közben ebédelt a gyerek) 21 lett a vércukorszintje. Ezt követően egy hetes kórházi kezelés és tanulási folyamat kezdődött el, ma pedig már itthon vigyázunk a kislányunkra és az érzékeny rendszerünkre.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Gyógyszerek: Inzulin
Alternatív gyógymódok:: Megfelelő étrend, mozgás
Meggyógyult:    nem

gyongy78 ( 42 éves nő ) Tatabánya , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 27. 10:28

Történet: Kórkép: Inzulinreisztencia és pajzsmirigy alulműködés
Panaszaim:
Folyamatos hízás, pattanások, mensruációs zavarok, hajhullás, bőrszárasság, szomjúság
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség, tehát az inzulintermelés jóval magasabb, mert a hasnyálmirigy jóval többet termel. Ami által létrejöhet a cukorbetegség, mivel a ß-sejtek kimerülnek, és már nem lesznek képesek a fokozott mennyiségű inzulin előállítására. Felkerestem a mensmetis szakorvosait és ők remélhetőleg segíteni tudnak.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, pattanás
Általános tünetek:
álmatlanság, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fokozott étvágy, hajhullás, ingerültség, testsúlytöbblet, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Ivarszervek:
hüvelyszárazság, meddőség, menstruáció elmaradása
Kórház, rendelő: Mensmentis Egészségcentrum Kft. (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: metformin
Alternatív gyógymódok:: Diétás étrend Folyamatosa testmozgás
Meggyógyult:    nem

monavera87 ( 33 éves nő ) Lenti , 1 kórtörténet | időpont: 2010. május 3. 10:37

Történet: 2001. szeptemberében egyik éjszaka befulladtam. Elvittek az ügyeletre, ahol azt mondta az ügyeletes orvos, hogy anorexiás vagyok. Sohase voltam egy nádszálvékony alkat, a cukorbetegség következtében másfél hónap alatt lefogytam közel 20 kilót. Nem kívántam az ételt, csak mindig ittam.
Bevittek akkor reggel a zalaegerszegi kórházba és 38 mmol volt a vércukrom. Ekkor 14 éves voltam. Félkómába kerültem kórházba, nem sok mindenre emlékszem. 2 napi folyamatosan ment egyik kezembe az insulin másikba meg az infúzió. azt mondták az orvosok, hogy örüljek, hogy élek. Nekik nagyon sokkal tartozom. főleg dr. Buzogány Mária doktornőnek, akihez 9 évig jártam
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, rossz közérzet, soványság, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.), zavartság
Keringés és légzés:
fulladásrohamok, magas vérnyomás, szapora légzés, szívdobogás érzés, zihálás
Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatváltozás, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Humalog insulin, nap 35 egység Lantus insulin, napi 30 egység L- Thyroxin 50 Henning tabletta Ednyt
Alternatív gyógymódok:: gyógynövény tea, shitake gomba kapszula, Diabion vitaminkészítmény, lúgusító ásványvíz
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Rendszeresen, 3 havonta járok a zalaegerszezgi kórházba felülvizsgálatra. Az orvosok nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Évente járok szemészetre, háromhavonta laborba. Gyakran járok fogorvoshoz

erika.herold ( 62 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2010. március 22. 18:02

Történet: januar vegen 2 napig ment a hasam es hanytam ejjel nappal. A mento vitt be a korhazba,legyengultem 2 nap alatt. A vercukrom 30 volt ehgyomorra. Kaptam sok infuziot.En Angliaban elek, a korhazban a vilag minden tajarol vannak ott orvosok es apolok.Le a kalappal elottuk. Gyorsan felerosodtem.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, habos vizelet, sürgős vizelési kényszer
Általános tünetek:
fokozott szomjúságérzés
Has és emésztő rendszer:
hányás, hasmenés
Gyógyszerek: aspirin 75mg disperible,simvastatin 10mg napi 1-1 tabl. lantus solostar 30 units, novorapidflexpen 3x1o iu/ml prefilled pen /naponta 4 szer inzulin/
Alternatív gyógymódok:: dieta
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: rendszeres orvosi ellenorzes es vercukorszint merese naponta 4 szer.

Kató ( 65 éves nő ) Zalaegerszeg , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 29. 14:23

Történet: Jó lenne, ha a több évtizede fennálló alapbetegség mellett megpróbálnák EGÉSZBEN látni a PÁCIENST, és adott eetben teljes egészében kivizsgálva akár rehabilitálni is úgy, hogy eközben ne a betegnek kelljen időpontokra várva sorbaállni, majd dolga végezetlenül un. alternatív módozatokhoz nyúlni.
Nem egy betegtársamtól hallom, hogy inzulinbeállításhoz SEM! fektetik be a cukorbetegt, hogyan törődnének a többi nyavajájával?!?!
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fogyás, fokozott szomjúságérzés, hasi fájdalom
Húgyrendszer:
sürgős vizelési kényszer
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, idegi labilitás, izomfájdalom, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), lágyékfájdalom, testsúlytöbblet, váll vájdalom
Ideg-, csont- és izomrendszer:
végtag alakváltozása, deformálódása, zsibbadás
Kórház, rendelő: Zala Megyei Kórház (Zala megye, Zalaegerszeg)
Gyógyszerek: Inzulin, vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő
Alternatív gyógymódok:: Segíts magadon az isten is megsegít, mert a kórház szart ér!
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: A kutya nem foglalkozik vele!