Egészségügyi hírek

10 ok, amiért stresszes lehet a gyerek

betegszoba.hu


Hogyan veheti észre, hogy gond van? Mit tehet? Hogyan tárja fel és kezelje a problémát? Cikkünkben egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszolunk.

Amikor Valaree Busse a nyolcadik osztály végéhez közeledett a St.Paul- ban (Nebraska állam USA)  őt és néhány osztálytársát behívták az iskolai karrier-tanácsadóhoz.  „Ez azt jelenti, hogy már, 13-14 évesen arról kérdezik a gyerekeket, hogy mi a következő négy évben a tervük a középiskolában. – kezdett bele történetébe a lány édesanyja, Janet - Ilyenkor a karrier tanácsadáson megtervezik az iskolai életüket: a középiskolába való beiratkozástól az érettségiig. Azonban Valaree még mindig nem tudja, mi érdekli igazán, milyen területen tanuljon tovább… Egy éve tánctagozatra szeretett volna menni, de most az állatorvosi karrier érdekli, ám még nem tudja pontosan, milyen szakterületet válasszon. Ennek ellenére a tanácsadáson már most azt erőltetik, hogy válasszon sürgősen valamit, mert ha nem dönt most, akkor hátrányba kerül a többiekhez képest."

Valaree-re szociális téren is nagy nyomás nehezedik: “Amikor az ember látja a barátait a Facebook-on vagy az Instagram-on publikált fotókon egy rakás ismerőssel körülvéve, amin ő nincs rajta, az olyan érzés, mintha kihagyták volna valami jóból- ez pedig nagyon rossz érzéssel tölti el. Mielőtt elterjedtek volna ezek a közösségi portálok az ember legalább nem tudta, hogy a többiek miből hagyták ki." – magyarázza Valeree édesanyja, aki azt is elárulta, gyermekére gyakran rátör a sírás: “Egyszer majdnem három napon át sírt megszakítás nélkül és folyton csak azt hajtogatta, hogy túl nagy nyomás nehezedik rá, hogy nem viselkedhet úgy, ahogy szeretne, mert mindenhol elvárják, hogy már most felnőttként viselkedjen. Nem alszik eleget éjszakánként, mert azon aggódik, hogy mit gondolnak róla mások. vagy éppen mit gondolnak az alapján ami a Facebook-on történt vele. Ő csak gyerek szeretne lenni, és nem akar folyton azon gondolkodni, hogy mit fog csinálni 4 év múlva."

A nemzeti WebMD felmérés – amit szülők körében végeztek - az iskolát és a baráti társaságot nevezték meg a gyerekkori stressz legszámottevőbb okainak. A vizsgálat szerint a gyerekek 72%-ánál a stressz viselkedésbeli problémákhoz vezet, ugyanakkor a résztvevők 62%-nak szervi tünetei is voltak, olyanok mint a fej- vagy hasfájás.

Az Amerikai Orvosi Társaság „Stressz Amerikában" címmel készített egy felmérést, hogy felderítsék, miért olyan magas egy középiskolás szorongási, illetve stressz szintje.

Mi mozgatja ezt a hatalmas feszültséget? A kutatók és gyermekgyógyászok számos okot neveznek meg.

Gyorsabban nőnek fel a gyerekek.

Sok szülő és tanár is egyetért abban, hogy ma már az óvoda nagycsoportja olyan, mint az iskola első osztálya. 30 évvel ezelőtt az óvodákban a gyerekek festettek és rajzoltak. Ma nagyjából 25 perces házi feladata van egy átlag óvodásnak, miközben az első, második osztályosoknak otthoni feladatai közel háromszorosára nőttek a harminc évvel ezelőtti hasonló korú gyerekekéhez képest- írja a Nemzeti Oktatási Társaság egy, a Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói által végzett felmérés alapján. Egy másik vizsgálat szerint, amit a Virginiai Egyetemen munkatársai készítettek, kiderült, hogy az óvodai olvasási készségek 25%-al nőttek 1998 óta, továbbá a művészeti, zenei és sportolási plusz órák is drámain emelkedtek az óvodáskorúak mindennapjaiban.

Oktatási nyomás és a versenyistálló oktatás

“Azzal az oktatási szemlélettel, hogy állandóan kikérdezik a gyerekeket, hatalmas nyomást helyeznek rájuk." - nyilatkozta Dr.Marian Earls fejlődéstani és viselkedési kérdésekre specializálódott gyerekgyógyász Észak-Karolinából. “ Sok olyan harmadikos korú gyermeket látunk, akinek már most alvászavarai vannak, illetve vonakodik a reggeli iskolába meneteltől csak azért, mert aznap megint szerepelni kell, vagy éppen újabb tesztet írnak" – tette hozzá a szakértő.

Túlzsúfolt mindennapok

„A mai világban a gyerekek sokkal elfoglaltabbak, mint ami ideális lenne számukra. Amikor gyerek voltam kevésbé volt betáblázva a napom, mint a saját gyerekeimnek -  nekik iskola után szakkörök, sportedzések vannak, az idő nagy része azzal megy el, hogy összehangoljuk ki hol, mikor, mit csinál." - mondja Todd Bentsen, egy elvált kétgyerekes családapa Washingtonból.

Az olyan elfoglaltságok, mint a sportolás vagy a zenélés, stressz űző hatással van a gyerekekre. “Meg kell értened, ismerned kell a saját gyereked és figyelned kell a kimondatlan jelzéseit" – javasolja Dr. Sandra Hassink, az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia elnöke. „Mind ismerünk olyan szabadlelkű gyerekeket, akiknek a kevésbé szabályozott napirend tesz jót, és olyanokat is, akiknek kifejezettem jót tesz az előre meghatározott napirend. Ők szeretik tudni, mi miután következik, a dolgokat pontosan egymás után veszik sorra. Nincs mindenkire illő szabály. A lényeg, hogy szülőként érzékelni tudjuk és figyeljük az intő jeleket." – tette hozzá.

Kevesebb stressz levezető program

 Emlékszel még a hosszú szünidőkre? A mai gyerekeknek ez nem adatik meg.  A Fiatalok Oktatásért Nemzeti Társaság felmérése szerint  az első osztályosok 7% - a,  a harmadikasoknak pedig  8%-a még sosem volt szünidőn. 2008 óta az iskolák 20%-a csökkentette az óraközi és ebédszünetek idejét, ez hetente átlagosan 50 percet jelent. A tornaórák számából is jócskán lefaragtak, a legtöbb gyerekeknek kettő, vagy kevesebb testnevelés órája van egy héten.  – amerikai oktatási rendszer szerint ( szerk).

A média hatása- erőszakos mesék, felnőtt tartalmak.

A 24 órás híráramlásnak és az állandó hírközlési kapcsolatoknak köszönhetően a gyerekek naponta akár többször is szembesülnek a világ szörnyűségeivel. Nem beszélve arról, hogy a mai csemeték sokkal több erőszakos eseményt látnak és rengeteg olyan szexuális utalásokkal teli szórakoztatóműsort is nézhetnek, szüleik tudta nélkül.

“Fontos, hogy kontroll alatt tartsuk a gyermekek által fogyasztott média tartalmakat." – tanácsolja Dr. Hasik.

Erőszakoskodás és ugratás

Az internet előtti időkben, ha nem volt az ember meghívva egy szülinapi bulira vagy nem volt rajta egy közös baráti képen, nem érezte magát olyan rosszul, mint manapság, amikor minden esemény fotója rögtön felkerül valamelyik közösségi hálóra vagy képmegosztó alkalmazásra. 

Kevés alvás

Az iskolai nyomás és a közösségi média csábítása csökkenti a legfontosabb kizáró eszközt, avagy a csukott szem effektust. A Nemzetközi Alvási Alapítvány felmérése szerint a szülők egyharmada véli úgy, hogy a házi feladatok és az iskola utáni plusz tevékenységek a gyerekek alvásidejéből sokat elvesznek.

A 6-17 éves korosztályban 4-ből 3 gyereknek, legalább egy modern technikai eszköze van, ezek rendszeres használata pedig a napi alvási időt egy órával is csökkenthetik. Kutatások bizonyítják, hogy a csökkent alvási idő feledékenységhez, idegeskedéshez, rosszkedvhez vezet.

Krónikusbetegségek

 Azok a betegségek, amik hosszútávon érintik a gyerekek mindenapjait,1994 és 2006 között több mint a duplájára emelkedte: 12,8% -ról 26,6%-ra nőtt az asztma, az elhízás, a viselkedési és tanulási problémák előfordulási aránya.  Körülbelül 6,4 millió gyereknél diagnosztizáltak ADHD-t ( figyelemzavaros gyerekkori hiperaktivitás) az Egyesült Államokban, ez 2 millióval több eset, mint tíz évvel ezelőtt. Ehhez adódnak hozzá az egykor végzetes rendellenességek, melyek ma már krónikus betegségként hosszú ideig kezelhetőek, mint a HIV-fertőzöttség vagy a Down-szindróma.

Családi problémák

“A családi események, mint a betegségek, vagy a munkanélküliség, valamint a válás valóban ki tudják borítani a gyerekeket" - mondja Earls.

 Az elmúlt évtizedben a válási statisztikák nem változtak, ma is évente 1,5 millió gyerek megy át a szülei válásának minden mozzanatán. Egyes gyereknél a szorongásos problémák kialakulását az egyik szülő hosszas távolléte okozza. Manapság, több mint 2 millió amerikai gyereknek szolgál egyik szülője Afganisztánban vagy Irakban, ami a felmérések szerint a gyerekeknél minden korosztályban elhúzódó szorongásos stressz kialakulásához vezet.

Szülői nyomás  

“Gyakran megkérjük a szülőket arra, hogy fordítsanak több figyelmet gyermekükre, azonban elfelejtjük, hogy az is fontos, hogy a szülők magukra is figyeljenek" - állítja Dr. Hassink.

„Néha az is segíthet, ha spontán, nem tervezett programokat csinálunk a gyerekekkel a túlszabályozott mindennapok valamelyikén, így csökkenthetjük a mókuskerék okozta stresszt és feltöltődhetünk energiával a következő feladathoz!" – tette hozzá.

Sok szülőhöz hasonlóan Busse és férje is nemrég arra figyeltek fel, hogy lányuk állandóan szorong, aminek kezeléséhez szakértői segítséget kértek. A férj cége ajánlott egy programot, amelynek keretében egy professzionális tanácsadó segített a családnak.

Figyelje a jeleket!

o   szokatlanul ingerlékeny és kedvetlen

o   az iskolai magatartás hirtelen és váratlan megváltozása

o   visszahúzódás a barátoktól

o   nem élvezi a korábbi kedvenc elfoglaltságait, nem lel örömet bennük

o   megmagyarázhatatlan fizikai tünetek, mint a gyakori has- vagy fejfájás              

o   a szokásosnál többet vagy kevesebbet eszik

“ Mindenki megtapasztalja a stressz és a szorongás érzését. Ez a folyamat elég gyakori, különösen a koragyermekkorban. De vajon tényleg az állandósult stressz okozza a problémát a gyereknél?  A folyamat valóban elhúzódik? Ha egy stresszel teli héten van túl a gyerek a szorongás elszáll, ahogy lenyugodtak a kedélyek. De ha a stresszes állapot tartós a gyerek életében és nem múlik el,  akkor érdemes szakértő segítséget kérni."  -  mondja Dr. Spindel.

Hogyan segíthet a gyermekén?

Néhány megfontolandó tanács Dr. Spindeltől:

Tartsa a személyes kapcsolatot!

A legjobb módja annak, hogy növelje a rugalmasságot, az, ha közös programokat szerveznek, kötődnek egymáshoz.  Biztosítsa, hogy mindennap legyen olyan időszak, amikor csak egymásra figyelnek.

Lazítson a gyeplőn!

A családi élet sodrában megesik, hogy egyik dologtól rohanunk a másikig. Törekedjen arra, hogy legyen olyan idő mindennap, amikor a gyerek felhőtlenül tud játszani, pihenni. Minden gyereknek szüksége van a szünetre.

Iktasson be egészséges napi rutint, aminek legyen része az egészséges táplálkozás és a rendszeres alvásidő betartása!   

Konzultájon a gyermekorvossal!

Ha úgy tűnik, hogy gyermeke folyamatosan stresszes, szorongó állapota nem múlik.                     

Figyeljen magára!

Fontos, hogy szülőként kiegyensúlyozott legyen, ennek elérése és fenntartása elengedhetetlen gyermeke nyugodt, stressz-mentes életéhez.

Szerző: Vass Réka Anna orvostanhallgató

forrás: WebMD Health News


Depresszió

A depresszió pszichiátriai megbetegedés. A klinikai pszichiátria megkülönbözteti a depresszió különböző fajtáit: a súlyos depresszív zavar (Major depressive disorder) más néven klinikai depresszió, az unipoláris depressziót valamint az unipoláris zavart is. A depresszió megnevezést a köznyelvben gyakran használják többféle (külső szemlélő számára szembetűnően lehangoltsággal járó) pszichiátriai megbetegedés megnevezésére. Így: Mint neurózis, A reaktív depresszió az a depresszív állapot amit valami lelki megrázkódtatás (katasztrófa átélése, egy közeli rokon halála, stb) okozott.

Eddigi bejegyzések

Geener ( 21 éves nő ) Csorvás , 1 kórtörténet | időpont: 2014. január 29. 20:58

Történet: Kedves felnőttek!
A depresszió 14 éves korban valóban depresszió, vagy csak a test rendetlenkedik?
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, fejfájás, ingerültség, izületi fájdalom, levertség, rossz közérzet, szorongás
Gyógyszerek: Semmi.
Meggyógyult:    nem

Móksha ( 64 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet | időpont: 2013. november 18. 10:28

Történet: Kedves Mindenki! Sokat segíthet a Moksha csepp a depresszív állapoton, a tünetek elmúlhatnak. Az orvosi kezelés mellett szoktuk javasolni a csepp elkezdését. Bővebb információért keressen itt: Kiss Liza, 06-20-24-79-459, liza.moksa@gmail.com.
Alternatív gyógymódok:: Moksha csepp
Meggyógyult:    igen

margocsek ( 46 éves férfi ) Kunágota , 1 kórtörténet | időpont: 2013. július 22. 23:53

Történet: A fiam születése után kezdődött az egész. Ugyanis voltak olyan aranyosak, hogy bennem maradt egy férfi ökölnyi méhlepény. 3 hét után kerültem vissza a nőgyógyászatra. De addigra 10 kg lettem vaságyastól. 1998 óta megindult a lavina jött a hőhullám tarkófájás. Megint vissza a kórházba, akkor már a pszichiátriára.És azóta 2 szer voltam bent. Többször nem voltam hajlandó bemenni 2 kisgyerek mellöl.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
a koordináció egyéb hiányossága, arcrángás, bizonytalan állás, izomösszehúzódások, izomrángás, szédülés, támolygó járás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a köröm fényének elvesztése, haj-, vagy fejbőr viszketés, sápadtság
Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, boldogtalanság, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lehangoltság, szédülékenység, szegényes önkép, szorongás
Has és emésztő rendszer:
akut hasi fájdalom, felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, has feszülése, hasi görcsök, haspuffadás
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, egyéb mellkasi fájdalom, sóhajtozás, szívdobogás érzés, szívritmuszavar
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, fáradtság, fejfájás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, idegi labilitás, immunrendszer gyengülése, ingerültség, izomfájdalom, izzadás, kezek és lábak zsibbadása, lábdagadás, levertség, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, rossz közérzet, szorongás, végtag fájdalom, zavartság
Fül, orr, gége:
fülcsengés, fülzúgás
Ivarszervek:
hüvelyváladékozás
Beszéd, hang:
monoton, lassú beszéd
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
arcrángás, bizonytalan állás, izomrángás
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, mellkasi fájdalom, nyakfájás, rossz közérzet, szorongás
Beszéd, hang:
monoton, lassú beszéd
Kórház, rendelő: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház (Békés megye, Gyula)
Gyógyszerek: FEVARIN, RIVOTRIL, MIDERIZONE, BETALOC
Meggyógyult:    nem

pmv.agnes ( 65 éves nő ) , 3 kórtörténet | időpont: 2012. szeptember 5. 19:15

Történet: A pár perce leírt Kórtörténetemben - nem tudom, hogy MI AZ OKA, de
" A későbbi tünetek" résznél TÉVES információk jelentek meg:
Későbbi tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, látáscsökkenés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, aktuális események részleteinek elfelejtése, alvászavar, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, bőbeszédűség és kontaktust hátráltató körülményeskedés, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség, közönyösség, lehangoltság, memóriazavar, negatív érzések, nehezen, vagy nem kontrollálható szorongás, nemi vágy csökkenése, nyugtalanság és agitálás, pszichés állapot megváltozása, szédülékenység, szorongás, viselkedés megváltozása
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Általános tünetek:
álmatlanság, általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, ingerültség, levertség, rossz közérzet, szorongás
Has és emésztő rendszer:
gyomorégés
Ivarszervek:
hüvelyszárazság, szabálytalan ciklus
Beszéd, hang:
monoton, lassú beszéd
Meggyógyult:    nem

pmv.agnes ( 65 éves nő ) , 3 kórtörténet | időpont: 2012. szeptember 5. 19:11

Történet: Mondhatni több mint két évtizede szenvedek depresszióban.Többször álltam kórházi kezelés alatt, minimális megszakításokkal .Folyamatosan gyógyszeres kezelésben is részesülök az alkalmankénti különféle pszichoterápiamellett. A férjem is depressziós, hosszú ideje a IV,stádiumban lévő COPD betegsége mellett.

Ördögi körnek érzem!!!
! Vagy van megoldás???
SOS!
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a kognitiv funkciókat és a tudatosságot illető egyéb tünetek és jelek, a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, aktuális események részleteinek elfelejtése, alvászavar, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, bőbeszédűség és kontaktust hátráltató körülményeskedés, csökkent tanulási képesség, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség, közönyösség, lehangoltság, letargia, memóriazavar, nehezen, vagy nem kontrollálható szorongás, nemi vágy csökkenése, nyugtalanság és agitálás, pszichés állapot megváltozása, szegényes önkép, személyiségváltozás, szorongás, viselkedés megváltozása
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Általános tünetek:
fáradtság, fejfájás, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, immunrendszer gyengülése, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, levertség, rossz közérzet
Ivarszervek:
fogamzás problémák, szabálytalan ciklus
Has és emésztő rendszer:
gyomorégés
Beszéd, hang:
monoton, lassú beszéd
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
sápadtság
Szem:
szemszárazság
Ideg-, csont- és izomrendszer:
zsibbadás
Későbbi tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, látáscsökkenés
Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, aktuális események részleteinek elfelejtése, alvászavar, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, bőbeszédűség és kontaktust hátráltató körülményeskedés, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség, közönyösség, lehangoltság, memóriazavar, negatív érzések, nehezen, vagy nem kontrollálható szorongás, nemi vágy csökkenése, nyugtalanság és agitálás, pszichés állapot megváltozása, szédülékenység, szorongás, viselkedés megváltozása
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Általános tünetek:
álmatlanság, általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fejfájás, ingerültség, levertség, rossz közérzet, szorongás
Has és emésztő rendszer:
gyomorégés
Ivarszervek:
hüvelyszárazság, szabálytalan ciklus
Beszéd, hang:
monoton, lassú beszéd
Kórház, rendelő: Semmelweis Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: NAGYON SOKFÉLE!!! Néhány, ami most eszembe jut: Anaframil, Seroplam, Zoloft, Prozac,Xanax SR is,Noveril,Tritico, Medazapam Q, Rivotril,Ketilept stb.
Alternatív gyógymódok:: 0
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: 0