Táplálkozás

Zöldségekben gazdag étrenddel megelőzhető a hasnyálmirigy-gyulladás


Svéd kutatók szerint zöldségekben gazdag étrenddel megelőzhető az akut hasnyálmirigy-gyulladás.

A hasüregben a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigy választja ki a tápanyagot lebontó emésztőenzimeket. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás életveszélyes betegség, amely akkor következik be, amikor ezek az enzimek magát a hasnyálmirigyet kezdik meg.

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói 80 ezer svéd felnőttet vizsgáltak 11 évig, akik ez idő alatt kérdőíveket töltöttek ki étrendjükkel kapcsolatban. A kutatás célja az volt, hogy esetleges összefüggést tárjanak fel az étrend által befolyásolt antioxidáns szint és az akut hasnyálmirigy-gyulladás megnövekedett kockázata között.

A Gut szakfolyóirat június 28-i számában publikált tanulmányból az derült ki, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát a gyümölcsfogyasztás nem befolyásolja, a zöldségfogyasztás azonban jelentős tényezőnek számít. Az adatok szerint azokban, akik naponta legalább négy adag zöldséget fogyasztottak, 44 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint azokban, akik napi egy adagnál kevesebb zöldséget ettek.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás, legalábbis a nem epekő okozta típus azonban összességében ritka. Ugyan a zöldség védőhatást gyakorolt, kevés emberben alakult ki a betegség, még akkor is, ha kevés zöldséget fogyasztottak. A kutatók egyébként azt gyanítják, hogy a zöldségekben lévő antioxidánsok segíthetnek megelőzni a rendellenességet, a gyümölcsök fruktóz tartalma viszont gyengítheti ezt a védőhatást.


Hasnyálmirigy gyulladás

Két formája ismert, a heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás. A heveny fománál az okok közt találjuk az epeköveket (melyek elzárják a hasnyálmirigy kivezetőcsövét, a pangó emésztőnedvek pedig megkezdik a szerv önemésztését), az alkoholizmust, más epebetegségeket, vírusfertőzést, sérülést, hasnyálmirigyműtétet, egyes gyógyszereket (ösztrogének, kortikoszteroidok, tiazid típusú vízhajtók, azatioprin). Ritka okként szóba jöhet a szerv anatómiai rendellenessége, a magas vérzsírszint és a cisztás fibrózis. Az idült formát általában alkoholizmus okozza. A beteg hasi fájdalommal, emésztési problémákkal jelentkezik. Az enzimek és az inzulin elégtelen termelése miatt ezeket pótolni kell.

Eddigi bejegyzések

witness ( 79 éves férfi ) Hatvan , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 26. 9:01

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hidegrázás, idegi labilitás, ingerültség, láz, levertség, rossz közérzet, zavartság
Kórház, rendelő: Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. (Heves megye, Hatvan)
Gyógyszerek: szinkumar zantak floxet rivotril
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 20:27

Történet: Két formája ismert, a heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás. A heveny fománál az okok közt találjuk az epeköveket (melyek elzárják a hasnyálmirigy kivezetőcsövét, a pangó emésztőnedvek pedig megkezdik a szerv önemésztését), az alkoholizmust, más epebetegségeket, vírusfertőzést, sérülést, hasnyálmirigyműtétet, egyes gyógyszereket (ösztrogének, kortikoszteroidok, tiazid típusú vízhajtók, azatioprin). Ritka okként szóba jöhet a szerv anatómiai rendellenessége, a magas vérzsírszint és a cisztás fibrózis.
Az idült formát általában alkoholizmus okozza. A beteg hasi fájdalommal, emésztési problémákkal jelentkezik. Az enzimek és az inzulin elégtelen termelése miatt ezeket pótolni kell.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, nyirkos bőr
Általános tünetek:
fogyás, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hidegrázás, izzadás, láz
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, has feszülése, has nyomásérzékenysége, haspuffadás, sárgaság, világos - agyagszerű - széklet, zsírszéklet
Magatartás, felismerés, érzelem:
szorongás
Gyógyszerek: Heveny: fájdalomcsillapítók. Idült: inzulin, hasnyálmirigyenzim-pótlás.
Alternatív gyógymódok:: Heveny: vénás folyadékpótlás, szájon át sem ételt, sem italt nem szabad bevinni, az esetleges epekövek kezelése, sebészi kezelés. Idült: zsírszegény diéta, zsíroldékony vitaminok és kalcium bevitele, alkoholtilalom.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A heveny hasnyálmirigy-gyulladás még mindig életveszélyes állapotot, vérmérgezést, sokkot okozhat. Máskor enyhe lefolyású betegséggel találkozunk. A kiújulás gyakori. Szövődményként vérnyomásesés, szív-, vese-, légzési elégtelenség, ascites (hasi folyadékgyülem), hasnyálmirigy-ciszta, vagy -tályog jöhet szóba. Az idült formánál szintén súlyos szövődményekkel lehet számolni, mint pl. hasnyálmirigy-elégtelenség és következményes cukorbetegség és emésztési zavarok, a lépvéna trombózisa, ascites, vékonybél- ill. epevezetékelzáródás.