Táplálkozás

Szemünk világát is megmentheti a megfelelő táplálkozás


Míg a tökéletes látást a 20/20-as számmal jellemezzük, a tudósok szerint 2020-ra egyre gyakoribbá válik az időskori makuladegeneráció (a sárgafolt elfajulása) miatti látásvesztés, továbbá más, szintén hasonló kimenetelű betegségek.

Az amerikai Tufts Egyetem Táplálkozás- és Látáskutató Laboratóriumának munkatársai felfedezték, hogy az egészséges étrend nemcsak az egészségügyi ellátás költségeit csökkenti, de az életminőséget is javítja.

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy bizonyos tápanyagok fogyasztása, továbbá az alacsony glikémiás indexű (vagyis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó) étrend megvédhet az időskori makuladegenerációtól. A glikémiás index megmutatja, milyen gyorsan emeli az adott élelmiszer a vércukorszintet. A sárgafolt (makula) egy körülbelül 3 milliméter átmérőjű sárgás folt a retina (ideghártya) közepének közelében, ez felelős az éleslátásért.

A vizsgálat során a kutatók Chung-Jung Chiu vezetésével több, mint 4 ezer, 55 és 80 év közötti férfi és nő táplálkozását elemezték. Ez alapján állítottak fel egy pontrendszert, amellyel meghatározták a tápanyagok makuladenegerációra gyakorolt hatását, együtt és külön-külön.

A leginkább védő hatásúnak az alacsony glikémiás indexű étrend mellett a C- és E-vitamin, a cink, a lutein, a zeaxantin és az omega-3 zsírsavak bizonyultak. A tanulmány az Ophtalmology folyóiratban jelent meg.


Sárgafolt elfajulás

A sárgafolt elfajulás (korhoz kötődő sárgafolt elfajulás, makuladegeneráció) az éleslátás központját, a sárgafoltot érintő szembetegség. A látászavar ezért jellemzően a látótér központi részét, az éles területeket érinti. A betegség általában az 50 felettieket érinti, rizikófaktor a dohányzás és a pozitív családi kórelőzmény. Legtöbbször nem alakul ki nagyon súlyos fokú látásvesztés, ám előfordulhat a központi látómező teljes kiesése is. A széli látómezők ilyenkor is épek maradnak. A központi látómező elvesztése nagy mértékben rontja az életminőséget, lehetetlenné válhat az olvasás és az autóvezetés is.

Eddigi bejegyzések

vicky_kobold ( 39 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2011. január 29. 13:14

Történet: Tavaly decemberben influenzas voltam, magas lazzal. Eszrevettem, ha soteben nezek elore, akkor a latoterem kozepen mindket szemem elott egy-egy kis kor alaku fenyes valami forog. mintha kis ventillatorok lennenek. ha becsuktam a szemem, akkor ugyanaz, de ha vilagosban nezek elore akkor nem latszanak. azota kisse oszebb mentek, es minha szinesednenek, de meg mindig fenyesek es forognak. ha fenykepezogep keresojebe nezek, akkor mintha lenne egy homalyos folt kozepen, de nem mindig fordul elo. miert lehet ez? 30 eves no vagyok, irorszagban elek. szemuveget nem hordok, bar van, mindket oldalt -0.5 -os lencse van. koszonom valaszat
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fokozott szomjúságérzés, nyakfájás, só utáni vágyakozás
Szem:
látászavar
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
mitesszer
Meggyógyult:    nem

nalala ( 74 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 27. 18:03

Történet: nem romlik
Kezdeti tünetek: Szem:
égő szem, látáscsökkenés, szemviszketés, torzult látás
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, impotencia, ingerültség, izületi fájdalom, izzadás, lábdagadás, testsúlytöbblet, váll vájdalom, végtag fájdalom
Kórház, rendelő: Semmelweis Szemészeti Klinika (Budapest, Budapest)
Alternatív gyógymódok:: lézeres
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 23:56

Történet: A sárgafolt elfajulás (korhoz kötődő sárgafolt elfajulás, makuladegeneráció) az éleslátás központját, a sárgafoltot érintő szembetegség. A látászavar ezért jellemzően a látótér központi részét, az éles területeket érinti. A betegség általában az 50 felettieket érinti, rizikófaktor a dohányzás és a pozitív családi kórelőzmény.
Kezdeti tünetek: Szem:
homályos látás, látáscsökkenés, tompa, elmosódott látás, torzult látás
Gyógyszerek: Cinkpótlás (?)
Alternatív gyógymódok:: Lézeres fotokoaguláció, fotodinámiás kezelés
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Legtöbbször nem alakul ki nagyon súlyos fokú látásvesztés, ám előfordulhat a központi látómező teljes kiesése is. A széli látómezők ilyenkor is épek maradnak. A központi látómező elvesztése nagy mértékben rontja az életminőséget, lehetetlenné válhat az olvasás és az autóvezetés is.