Táplálkozás

Sok zöldséggel megelőzhető az akut hasnyálmirigy-gyulladás


A zöldségben gazdag étrend segíthet megakadályozni az igen súlyos hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását, ez derült ki a Gut című folyóirat egyik cikkéből.

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szervünk, amely többek közt az elfogyasztott élelmiszer lebontásához szükséges enzimeket termeli. Néha ezek az enzimek már a mirigyen belül működésbe lépnek, és magát a szervet kezdik emészteni. Ekkor alakul ki a hasnyálmirigy-gyulladás, amelyből minden ötödik eset súlyos, az életet veszélyeztető állapottá fajul.

Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a sejtaktivitás melléktermékeként keletkező szabadgyökök túlzott termelődése összefügg az akut hasnyálmirigy-gyulladással. A roham során megnövekszik a szabadgyökök bekebelezésére szolgáló antioxidáns enzimek mennyisége is. A szerzők ezért kíváncsiak voltak arra, hogy az antioxidánsok szintjében az étrendi tényezőkkel összefüggésbe hozható egyensúly-felborulás érzékenyebbé teszi-e a hasnyálmirigyet a szabad gyökök káros hatásaira, így növelve az akut betegség kialakulásának kockázatát. 

Népesség-alapú mintán követték nyomon a Svédország közepén élő felnőtteket átlagosan 11 éven át. 1997-ben részletes kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy az előző év során milyen gyakran fogyasztottak a feltüntetett 96-féle élelmiszerből. Zöldségből kb. 2,5; gyümölcsből pedig valamivel kevesebb, mint 2 adagot ettek meg naponta. A férfiak, a dohányosok és az alacsony iskolázottságúak vették magukhoz a legkevesebbet a zöldségekből. A gyümölcsfogyasztás terén hasonló eredményekre jutottak, ráadásul köztük többen ittak alkoholt rendszeresen és szenvedtek cukorbetegségben.

A megfigyelési időszak során 320 embernél alakult ki akut hasnyálmirigy-gyulladás, amelyet nem tudtak összefüggésbe hozni a betegség gyakori kiváltó okával, az epekővel. Az elfogyasztott gyümölcs mennyisége nem befolyásolta a betegség kockázatát, de ezt nem lehetett elmondani a zöldségekkel kapcsolatban. Az egyéb befolyásoló tényezők rögzítését követően az elemzésből az derült ki, hogy akik a legtöbb zöldséget ették - több mint napi 4 adagot - azoknál 44 százalékkal csökkent az esélye a betegségnek azokhoz képest, akiknek a fogyasztása a napi egy adagot sem érte el. A védő hatás azoknál érvényesült a leginkább, akik naponta 1 adagnál több alkoholt ittak (71 százalékos csökkenés), illetve túlsúllyal küzdöttek (25 feletti BMI - 51 százalékos csökkenés). 

A védő hatással kapcsolatos legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a zöldségek sok antioxidánst tartalmaznak. Bár a gyümölcs is hasonló tulajdonságokkal bír, mégsem volt hatással a kockázatra, ami annak tudható be, hogy sok benne a fruktóz, ami ellensúlyozhatja az antioxidáns előnyös tulajdonságait. Korábbi kutatások kapcsolatba hozták a fruktózt a szabadgyökök termelődésével. Ha további kutatásokkal is igazolják az eredményeket, a szerzők azt javasolják, hogy mindenki egyen több zöldséget az epekőtől független akut hasnyálmirigy-gyulladás megelőzése céljából.


Hasnyálmirigy gyulladás

Két formája ismert, a heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás. A heveny fománál az okok közt találjuk az epeköveket (melyek elzárják a hasnyálmirigy kivezetőcsövét, a pangó emésztőnedvek pedig megkezdik a szerv önemésztését), az alkoholizmust, más epebetegségeket, vírusfertőzést, sérülést, hasnyálmirigyműtétet, egyes gyógyszereket (ösztrogének, kortikoszteroidok, tiazid típusú vízhajtók, azatioprin). Ritka okként szóba jöhet a szerv anatómiai rendellenessége, a magas vérzsírszint és a cisztás fibrózis. Az idült formát általában alkoholizmus okozza. A beteg hasi fájdalommal, emésztési problémákkal jelentkezik. Az enzimek és az inzulin elégtelen termelése miatt ezeket pótolni kell.

Eddigi bejegyzések

witness ( 79 éves férfi ) Hatvan , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 26. 9:01

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hidegrázás, idegi labilitás, ingerültség, láz, levertség, rossz közérzet, zavartság
Kórház, rendelő: Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. (Heves megye, Hatvan)
Gyógyszerek: szinkumar zantak floxet rivotril
Meggyógyult:    nem

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 16. 20:27

Történet: Két formája ismert, a heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás. A heveny fománál az okok közt találjuk az epeköveket (melyek elzárják a hasnyálmirigy kivezetőcsövét, a pangó emésztőnedvek pedig megkezdik a szerv önemésztését), az alkoholizmust, más epebetegségeket, vírusfertőzést, sérülést, hasnyálmirigyműtétet, egyes gyógyszereket (ösztrogének, kortikoszteroidok, tiazid típusú vízhajtók, azatioprin). Ritka okként szóba jöhet a szerv anatómiai rendellenessége, a magas vérzsírszint és a cisztás fibrózis.
Az idült formát általában alkoholizmus okozza. A beteg hasi fájdalommal, emésztési problémákkal jelentkezik. Az enzimek és az inzulin elégtelen termelése miatt ezeket pótolni kell.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, nyirkos bőr
Általános tünetek:
fogyás, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hidegrázás, izzadás, láz
Has és emésztő rendszer:
hányás, hányinger, has feszülése, has nyomásérzékenysége, haspuffadás, sárgaság, világos - agyagszerű - széklet, zsírszéklet
Magatartás, felismerés, érzelem:
szorongás
Gyógyszerek: Heveny: fájdalomcsillapítók. Idült: inzulin, hasnyálmirigyenzim-pótlás.
Alternatív gyógymódok:: Heveny: vénás folyadékpótlás, szájon át sem ételt, sem italt nem szabad bevinni, az esetleges epekövek kezelése, sebészi kezelés. Idült: zsírszegény diéta, zsíroldékony vitaminok és kalcium bevitele, alkoholtilalom.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A heveny hasnyálmirigy-gyulladás még mindig életveszélyes állapotot, vérmérgezést, sokkot okozhat. Máskor enyhe lefolyású betegséggel találkozunk. A kiújulás gyakori. Szövődményként vérnyomásesés, szív-, vese-, légzési elégtelenség, ascites (hasi folyadékgyülem), hasnyálmirigy-ciszta, vagy -tályog jöhet szóba. Az idült formánál szintén súlyos szövődményekkel lehet számolni, mint pl. hasnyálmirigy-elégtelenség és következményes cukorbetegség és emésztési zavarok, a lépvéna trombózisa, ascites, vékonybél- ill. epevezetékelzáródás.