Táplálkozás

Reggeli nélkül nő a szívbetegségek kockázata


A halálos szívbetegség réme fenyegeti azt, aki kihagyja a reggelit. Aki rendszeresen elblicceli a reggeli étkezést, könnyebben elhízik, vastagabb hájréteget gyűjt a hasi régióban és magasabb lesz a koleszterinszintje is. Ezek a kockázati tényezők mind szívbetegségekhez vezetnek.

A vér inzulinszintje is megemelkedik ezáltal, ami a cukorbetegség egyik figyelmeztető előjele lehet. Az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok a legveszélyeztetettebbek, akik rendszeresen evés nélkül indultak el iskolába gyerekkorukban, és ezt a rossz szokást felnőttként is megtartották. 

Habár korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a reggelizés jót tesz a szívnek, ez az első tanulmány, mely beszámol a reggeli elhagyásának hosszú távú veszélyeiről. Az eredmények szerint a gyerekként korgó gyomorral elindulók már a húszas évek végeire jó úton haladnak a szívbetegségek felé. A tudósok szerint ennek egyik oka az lehet, hogy ők hajlamosabbak cukros rágcsálnivalót nassolni, viszont kevesebbet mozognak, nem fogyasztanak annyi rostot, vitamint és ásványi anyagot. A többi étkezés sem a megfelelő időpontokban kerül náluk sorra,állítják a Tasmán Egyetem kutatói, akik 2 184, húsz év feletti önkéntest vizsgáltak. Catherine Collins vezető dietetikus szerint a reggeli elhagyása az egyik jele az egészségtelen, kaotikus életmódnak.