Táplálkozás

Rák elleni szer a szójában


Kaliforniai kutatók szerint a szójában talált természetes zsírok, a szfingadiének kulcsszerepet játszhatnak a vastagbélrák elleni harcban. Egyelőre csak ecetmuslicával végeztek kísérleteket, ám a tudósok új gyógyszer fejlesztésében reménykednek.

Az ígéretes eredmények magyarázzák, hogyan is véd a szója a vastagbélrák ellen. Dr. Julie Saba, az Oaklandi Gyermekkórház Rákkutató Központjának igazgatója és munkatársai megállapították, hogy ha az ecetmuslicában magas a szfingadiének szintje, a mutáns (azaz potenciálisan rákos) sejtek elpusztulnak. Az ecetmuslicát gyakran használják emberi betegségek genetikai hátterének vizsgálatára. Sabaék a Cancer Research decemberi számában tették közzé vizsgálatuk részleteit. A cikk szerint a szóját akár rákellenes szerként is ki lehetne próbálni, hiszen a növény gazdag szfingadiénekben.

A szfingadiének megtalálhatók a szójában, a növény fogyasztása pedig biztonságos. A szójafogyasztás tehát akár rákmegelőzésként szóba jöhet, míg a növényből kifejlesztett gyógyszer a már vastagbélrákban megbetegedetteknek nyújthat majd új reményt.