Táplálkozás

Nemcsak a testsúlycsökkenés miatt előnyös az új diéta


A Manchesteri Egyetem két kutatója olyan új diétával rukkolt elő, amely segít az emlőrák kockázatának csökkentésében.

A 2-Day-Diet (Kétnapos Diéta) fantázianevű diétát a díjnyertes dietetikusa, Dr. Michelle Harvie és Tony Howell onkológus professzor fejlesztette ki hosszú évek kutatómunkájával. A két szakember tizenkét éve vizsgálja az étrend, az emlőrák és a fogyás összefüggéseit. Egy korábbi, 34 ezer nő részvételével készült kutatás eredményeit követően, amely azt mutatta, hogy a tartós 5 százalékos testsúly-csökkenés az emlőrák kockázatának 22-40 százalékos csökkenését eredményezi, a kutatók nekiláttak egy olyan diéta kidolgozásának, amelyet mindenki könnyen be tud tartani.

A 2-Day Diet kiegyensúlyozott, biztonságos és könnyen követhető. A tökéletes testsúly eléréséhez hetente két nap szénhidrátban és kalóriában szegény étrendet kell követni, a többi négy napban viszont normálisan, de odafigyelve lehet étkezni - a legjobb ilyenkor a mediterrán étrend. Mivel a 2-Day Diet segít a követőinek étvágyuk "átképzésében", természetszerűleg jobban hajlanak majd a kevesebb evésre még a korlátozásmentes napokon is.

Az étrend járulékos előnye az, hogy míg a zsírvesztést maximalizálja, az izomvesztést minimálisra csökkenti. Az, hogy valaki csak heti két napot diétázik, mégis lefogy, túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de a klinikai kísérletekben a 2-Day-Diet diéta követői kétszer annyi zsírt adtak le, és kétszer annyival csökkentették derékbőségüket, mint azok, akik folyamatos kalóriaszegény diétán éltek. A kutatás ráadásul azt is kimutatta, hogy a 2-Day-Diet követői sokkal nagyobb valószínűséggel őrizték meg csökkent testsúlyukat, mint a hagyományos kalóriakorlátozó diétán élők.

Dr. Harvie és Howell professzor azt is bebizonyította, hogy a 2-Day Diet számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Többek között csökkenti az inzulin és más hormonok szintjét, a rák kialakulásához hozzájáruló gyulladást, és a magas vérnyomást, valamint javítja a közérzetet, a kedélyállapotot és az energiaszintet. Kifejlesztői szerint az egyedülálló diéta a sejtek szintjén fiatalítja meg az emberi testet.


Cukorbetegség

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly. Heveny szövődmény lehet a diabéteszes kóma. Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, így veszélybe kerül a betegek szíves és veséje, nő a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, vesekárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Eddigi bejegyzések

Ano1962 ( 69 éves férfi ) Ellend , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 14:15

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, fokozott étvágy, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), levertség, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, hangulatingadozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szédülékenység
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Kórház, rendelő: PTE ÁOK OEC Gyermekklinika (Baranya megye, Pécs)
Gyógyszerek: Kristályos insulin,czink insulin
Meggyógyult:    nem