Táplálkozás

Ne csapjuk be magunkat a kisebb kiszerelésű ételekkel!

betegszoba.hu


Óvakodjunk a kis csomag ételektől, és az apró élelmiszerektől úgy általában, különösen, ha fogyókúrázunk!

Egy, a 'Journal of Consumer Research' című lapban megjelent cikk szerint a betegesen fogyni vágyók jóval több kalóriát vesznek magukhoz, amikor olyan ételeket esznek, amelyek kicsik, vagy kis kiszerelésben kaphatók. Maura L. Scott, Stephen M. Nowlis, Naomi Mandel és Andrea C. Morales (Arizona Egyetem) az ilyen 100 kalóriás mini-ételcsomagok fogyókúrázásra gyakorolt hatását vizsgálták kutatásuk során.

"Érdekes, mert bár ezeknek a 100 kalóriát tartalmazó ételcsomagoknak a fogyást kéne elősegíteniük, az igazság az, hogy pont az ellenkezőjét érik el vele a fogyókúrázók - írják a kutatók - A fogyni vágyók ugyanis úgy vannak vele, hogy mivel ez diétás étel, nyugodtan ehetnek belőle, amennyit akarnak."

A kutatók felmérésük során M&M's cukorkával végeztek egy kísérletet, amikor is a résztvevők egyik csoportjának normál méretű csomagot, a másik csoportban lévőknek kisebb kiszerelésű cukorkát adtak. Az eredmények szerint a kisebb kiszerelésű cukrot kapott résztvevők minden esetben többet ettek az édességből, ugyanis azt hitték, ha a csomag kisebb, akkor többet is ehetnek belőle, hiszen úgysem híznak majd.

"Ezért óva intünk minden fogyni vágyót a kis kiszerelésű ételektől, hajlamosak vagyunk ugyanis becsapni magunkat és így pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk" - írják a kutatók.