Táplálkozás

Miként gátolják a zsíros ételek az éhségérzetet?

betegszoba.hu


Az eredmények az elhízás és a táplálkozási rendellenességek elleni küzdelem egy új, természetes megközelítési lehetőségét vetik fel.

A zsírban gazdag ételek általában nem tartoznak a legegészségesebb diétás választások közé, de azok, amelyek telítetlen zsírsavakban gazdagok, mint az avokádó, dió vagy az olívaolaj, fontos szerepet játszanak az agyunknak küldött üzenetben, miszerint: "hagyd abba az evést, tele vagy".

A Kaliforniai Irvine Egyetem gyógyszerészkutatói legújabb tanulmányukban kimutatták, hogy ezek a zsírok egy olyan vegyület képződését idézik elő a vékonybélben, amely megakadályozza az éhségérzetet. A kutatók szerint ez a felfedezés új szemléletbe helyezi az elhízás és a táplálkozási rendellenességek terápiáját. 

Daniele Piomelli és munkatársai azt vizsgálták, hogy az oleoiletanolamid (OEA) nevű zsírszármazék miként szabályozza az éhségérzetet és a testsúlyt. Azt találták, hogy az oleinsav nevű telítetlen zsírsav serkenti az OEA képződését, ami csökkenti az étvágyat.

Az oleinsav OEA-dá alakulása a vékonybél felső szakaszában történik, ezután az OEA az idegvégződéseken keresztül az éhségérzetet gátló, teltségérzetet fokozó információt küld az agyba. Egy korábbi tanulmányban Piomelli és munkatársai kimutatták, hogy az emelkedett OEA- szint csökkenti az évágyat, súlycsökkenést eredményez és csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét. #img1#

Piomelli az OEA gyógyszerként való alkalmazása mellet érvel, mivel a vegyület kulcsfontosságú szerepet tölt be az étvágy és a testsúly természetes szabályozásában. "Új reményekkel kecsegtet egy, a természetes étvágyszabályozó mechanizmust leutánzó, biztonságos elhízás elleni gyógyszer kifejlesztése."

Egy felmérés megállapította, hogy az amerikai lakosság közel 30%-a elhízott és 1991 óta mintegy 60%-kal emelkedett az elhízás előfordulási gyakorisága. Az elhízás növeli a koraszülés, a cukorbetegség, a szív- érrendszeri megbetegedés, a stroke és néhány daganatos megbetegedés rizikóját is.