Táplálkozás

Miért hízunk, ha kevesebbet költünk ételre?

betegszoba.hu


Lehet, hogy az amerikaiak kevesebbet költenek élelemre a gazdasági válság következtében, de néhány szakember attól tart, ettől csak tovább fognak hízni.

A "recessziós kilók" réme aggasztja az egészségügyi szakembereket, akik számos tanulmányt hoztak fel, melyek összefüggésbe hozzák az elhízást és az egészségtelen táplálkozást az alacsony jövedelemmel. Attól tartanak, hogy miközben az emberek az élelmen spórolnak, éppen az egészséges ételekről fognak lemondani, mint pl. a friss hal, gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona; és felcserélik azokat az olcsóbbakra, melyek tele vannak cukorral és telített zsírokkal.

"Az emberek takarékoskodni kezdenek, és miközben csökkentik a konyhapénz mértékét, több üres kalóriát vesznek magukhoz a magas cukor-, telített zsírsav- és finomított gabonfélék által, melyek sokkal olcsóbbak." - mondta Adam Drewnowski, a seattlei Washington Egyetem táplálkozástudományi programjának igazgatója. "A hanyatló gazdaság mérgező mellékhatása az elhízás."

Drewnowski saját kutatása rávilágított a jövedelem és elhízás kapcsolatára. "Seattle-ben azt figyeltük meg, hogy az alacsony jövedelmű városrészekben sokkal magasabb az elhízottak aránya."- mondta. Hozzátette azt is, hogy kaliforniai tanulmányok szerint a szegénység 10 %-os növekedése a felnőtt lakosság 6 %-os elhízási arányát jelenti. Az elmúlt évtizedben 90 %-kal emelkedett az új diabéteszes esetek száma az Egyesült Államokban, leginkább az egyre nagyobb mértékű elhízás és mozgásszegény életmód miatt - mondták amerikai egészségügyi szakemberek októberben.

A legtöbb új cukorbeteget számláló tíz állam közül kilenc délen található, ahol igen nagy mértéket ölt a szegénység és a jövedelmi különbségek hatalmasak. Amerika már eddig is első helyen szerepelt az elhízási világranglistán. A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint egyharmada - 72 millió ember -, az iskolás gyerekeknek pedig 16 %-a elhízott. #img1#

A gazdasági válság tovább hizlalhatja az USA derékbőségét, mivel az emberek inkább az olcsóbb élelmiszer mellett döntenek majd. Az amerikai gyorsétterem-óriás, a McDonald's olcsó menüt kínál, mely rengeteg kalóriát és zsiradékot tartalmaz. Októberben a vezérigazgató, Jim Skinner elmondta, hogy a világ legnagyobb hamburger-láncolata "továbbra is független marad a válságtól", mivel világszerte 7 %-kal nőtt a forgalma.

Drewnowski szerint azonban megoldható, hogy kevés pénzből is egészségesen táplálkozzunk, például ha azokat az alapvető élelmiszereket vesszük, melyet az 1930-as évek nagy gazdasági válsága alatt fogyasztottak. "A választ az olcsó, de tápanyagban gazdag ételek jelentik, mint pl. a marhahús, a bab, a tej, mogyorófélék, répák, burgonya, konzerv paradicsom, levesek és rizs, melyek az új válság étrendjét alkothatják."