Táplálkozás

Melyik a legjobb diéta?


Megszületett a diétás módszerek új rangsorolása. Hogy kinek mi a legjobb, attól függ, hogy mik az egyéni céljai: fogyni akar, a vérnyomását akarja kordában tartani, vagy esetleg cukorbajjal küzd.

A US News & World Report ranglistája szerint az első helyen a Súlyfigyelők (Weight Watchers) végzett, szorosan a nyomában Jenny Craiggel és a Nyers Diétával (Raw Food Diet). Az összesítésben a "Dash" Diéta vitte el a pálmát a Mediterrán Diéta elől.

A Dash (a magas vérnyomás elleni diétás megközelítés rövidítése) legyőzte a többi 19 indulót, melyek közt szerepelt az Atkins, Jenny Craig és a Slim-Fast, és elnyerte a legjobb általános diéta címet.

A tanulmány

A kutatók megvizsgálták 20 diéta profilját, melyet 22 szakértő tekintett át (dietetikusok, a cukorbaj és a szívbetegségek specialistái, stb.). Hét kategória alapján állították fel a rangsort: rövid távú súlycsökkentő hatás, betarthatóság, tápanyagtartalom, cukorbetegség megelőzése és kezelése, szívbetegséggel kapcsolatos hatása. Öt besorolás szerint is osztályozták őket: legjobb általános diéta, legjobb kereskedelmi diétás terv, legjobb fogyókúra, legjobb cukorbeteg-diéta, és a leginkább szívbarát diéta.

A Dash lett a legjobb cukorbeteg-diéta is a Mayo Klinika diétája előtt. A szívbetegeknek szóló kategóriában pedig az Ornish diéta bizonyult legjobban, és a TLC (Terápiás életmód-váltás) végzett a második helyen. Egyik diéta nagy hangsúlyt fektet a mozgásra, a másik a támogatásra, de a diéta középpontjában elsődlegesen az étel áll.

Az Egyesült Államok felnőtt lakossága körében 34 százalékos a túlsúlyosak aránya, és ugyanennyi az elhízottaké is. Az adat a Betegségellenőrzési és Kezelési Központ 2007-2008-as felméréséből származik.