Táplálkozás

Mégsem olyan egészségesek a növényi olajok


A kutatók megállapították, hogy az őszirózsafélék családjába tartozó sáfrányos szeklicéből és a hasonló növényekből kinyert olajok nem annyira jótékony hatásúk a szív egészségére, mint azt korábban feltételezték.

Egy csaknem ötven évvel korábbi tanulmány újraelemzése során az amerikai Nemzeti Egészségkutató Intézet (NIH) munkatársai látszólag megcáfolták azt a régóta fennálló tézist, miszerint, az úgynevezett többszörösen telítetlen növényi zsírok (PUFA) sokkal egészségesebbek a telített állati zsíroknál. 

A korábbi érvelések alapján az omega-6 többszörösen telítetlen zsírokban gazdag étrend képes lecsökkenteni a koleszterinszintet, és jót tesz a szív egészségének, azonban az 1966 és 1973 között végzett 50 éves tanulmány újraértékelésekor a kutatók észrevették, hogy az eleve szívbeteg páciensek körében, akik ezt az étrendet követték, valójában megnőtt a halálozási ráta, mondta Dr. Christopher Ramsden, az újraelemzés vezetője, az amerikai Nemzeti Egészségkutató Intézet biofizikai és biokémiai laboratóriumának klinikai kutatója.

Az eredeti vizsgálatban résztvevő összesen 458 férfi életkora 30 és 59 év között változott, és mindegyiküknek volt valamilyen szívbetegsége, többségüknek szívrohama is volt korábban. A férfiakat két csoportba sorolták, az egyik csoport linolsavban és növényi többszörösen telítetlen zsírban gazdag étrendet kezdett követni, míg a másik csoport maradt korábban megszokott étrendjénél.

Habár az Amerikai Szív Szövetség (AHA) ajánlása alapján a napi teljes kalória bevitel 5-10 százalékát többszörösen telítetlen zsírsavból (elsősorban omega-6 zsírból) kellene fedeznünk, a NIH kutatói nem találtak semmiféle bizonyítékot, amellyel alá tudták volna támasztani a linolsav egészségre gyakorolt jótékony hatását. 

A tanulmány részletei a BMJ orvosi szakfolyóirat februári számában jelentek meg.