Táplálkozás

Kevesebbet esznek a túlsúlyos tizenévesek


Nem meglepő, hogy a túlsúlyos fiatal gyerekek átlagosan több kalóriát fogyasztanak naponta, mint nem túlsúlyos társaik, azonban egy új tanulmány arra a nem várt megállapításra jutott, hogy tizenéves korukra a túlsúlyosak kevesebbet esznek, mint normál súlyú kortársaik.

"A tanulmány üzenete a társadalom és a szülők számára, hogy a gyerekek nem feltétlenül azért lesznek túlsúlyosak, mert többet esznek. Együttértőbbnek kell lennünk a túlsúlyos fiatalokkal, akik eleve kevesebbet esznek társaiknál, azonban a sikeres fogyáshoz még annál is kevesebbet kell enniük" - mondta Asheley Cockrell Skinner, a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem gyerekorvos docense, a tanulmány szerzője.

Az átfogó, reprezentatív felmérésben összesen 13 000 gyerek vett rész, akiknek életkora 1 és 17 év között változott. Az Észak-Karolina Egyetem kutatói a vizsgálataikhoz a 2001 és 2008 között lezajlott Amerikai Egészség- és Táplálkozáselemző Felmérés adatait használták fel.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a 3-5 éves túlsúlyos lánygyerekek valamivel többet ettek (átlagosan 1721 kalória) egészséges testsúlyú társaiknál, akik átlagosan csak 1578 kalóriát fogyasztottak naponta. A fiúk esetében is megfigyelhető volt ez az eltérés: míg a túlsúlyos fiúk naponta átlagosan 1809 kalóriát, addig normál súlyú társaik mindössze 1668 kalóriát ettek naponta.

Viszont az idősebb gyerekeknél ez az arány meglepő módon megfordult, és az adatokból egyértelműen az látszott, hogy a 12-14 éves túlsúlyos lányok mindössze 1794 kalóriát, míg normál súlyú társaik átlagosan 1893 kalóriát ettek naponta. Az arány a fiúk esetében is megváltozott: a túlsúlyos 12-14 éves fiúk átlagosan 2209 kalóriát, míg egészséges súlyú társaik 2291 kalóriát fogyasztottak naponta, összegezte a kutatás eredményeit Cockrell Skinner.    

A gyerekek körében sokkal inkább az aktivitás hiánya miatt alakul ki a súlyfelesleg, ezért rendkívül fontos, hogy a gyerekeket minél fiatalabb korban vezessük rá a sport és mozgás szeretetére, mert sokkal könnyebb egy egészséges súlyt megtartani, mint a felhalmozódott súlytöbbletet leadni, mondta Dr. Edith Chernoff, a Chicagói La Rabida Gyerekkórház igazgatója.

Az új tanulmány eredményeit a Pediatrics című gyermekorvosi szakfolyóiratban publikálták.