Táplálkozás

Károsak a 100%-os gyümölcslevek?

betegszoba.hu


Az Amerikai Egyesült Államokban nemrégiben felmerült, hogy az ún. 100%-os gyümölcslevek károsak lehetnek a kisgyermekek számára, mert fogyasztásukkal túl sok kalóriát visznek be, ami elhízáshoz vezethet. A Baylor Orvosi Egyetem kutatóinak vizsgálata azonban megállapította, hogy alaptalanok a félelmek.

A kutatók az 1999 és 2002 között a kormány által vezetett Nemzeti Egészség és Táplálkozás Felmérés 2-5 éves gyermekekre vonatkozó adatait elemezték, összesen 1160 kisdiák üdítőfogyasztási szokásainak analízisére nyílt lehetőség. A kutatók nem, kor és etnikai hovatartozás alapján is megnézték, vajon az elhízás és a gyümölcslevek fogyasztása között van e kapcsolat, de nem sikerült igazolni az összefüggést- még akkor sem, ha egy gyermek napi 3,5 deci ilyen üdítőt fogyasztott. #img1#

Az efféle italokból a csöppségek amúgy átlagosan 1,5 decilitert fogyasztanak naponta, ami pontosan egybeesik a táplálkozási útmutatók ajánlásaival. A sok üdítő tehát sok bevitt energiát jelent, azonban ha a kisgyermekek elhíznak, úgy tűnik, az nem emiatt van.