Táplálkozás

Jutalmazzuk a gyerekeket, hogy megegyék a zöldségeket?


Bár sok szülő idegenkedik az ötlettől, kutatók szerint a legjobb módszer arra, hogy megszerettessük gyermekeinkkel a zöldségeket az, ha megvesztegetjük őket.

Azok a gyerekek, akik egy kísérlet során két héten keresztül jutalmat kaptak a zöldségevésért, később is folytatták az egészséges táplálkozást. Csak arra kell vigyázni, hogy elismerésképpen ne édességet kapjanak. A Londoni Egyetem kutatói, élükön Dr. Lucy Cooke-kal 472 négy-hat esztendős kisgyereket vizsgáltak a társadalom valamennyi rétegéből. Először arra kérték őket, hogy kóstoljanak végig különböző zöldségeket, és osztályozzák őket egytől hatig annak alapján, hogy mennyire szeretik őket. Mindegyiküknél az egyik közepesen kedvelt fajta lett a "célzöldség", amelyből két héten keresztül minden nap megkínálták néhány szelettel.

A megfigyelt gyerekeket négy, nagyjából százfős csoportra osztották. Az első csoport tagjai választhattak egy matricát, ha megették a zöldséget, a másodikba tartozókat megdicsérték, a harmadikakat csak megkínálták az étellel, míg a negyedik a kontrollcsoport volt.

A kutatók először is azt tapasztaták, hogy akiket minden nap megkínáltak a zöldséggel, a kísérlet végén jobban kedvelték azt, mint kezdetben. Ezt azzal magyarázzák, hogy a gyerekek hozzászoktak az ízéhez. "Ez nagyobb gyerekeknél és a felnőtteknél is így működik. Jutalmat pedig azért helyeztünk érte kilátásba, mert néhány kicsi anélkül nem hajlandó az új ízeket megkóstolni. Így azonban még az ízlésüket is sikerült megváltoztatnunk." - nyilatkozta Dr. Cooke a Mail Online-nak.

Az azonban a kutatókat is meglepetéssel töltötte el, hogy azok, akik jutalmat vagy dicséretet kaptak a zöldségevésért, még egy hónap múlva is - amikor a kísérlet már két hete véget ért - szívesebben ették ezeket az ételeket, mint a többiek. A jelenségről a Psychological Science című lapba is írtak, kiemelve, hogy a dicséret önmagában is elég, főleg, ha több gyerek ül az étkezőasztalnál.

"Ez a fajta elismerés különösen célszerű otthon, mivel így elkerülhetőek az olyan kényes helyzetek, hogy az egyik gyerek kap ajándékot, a másik pedig nem." Dr. Cooke attól azonban óvna, hogy a jutalom egy másfajta étel legyen: "A ’ha megeszed a borsót, kapsz utána jégkrémet’ - típusú ajánlatok rendkívül ártalmasak, hiszen ebből a gyerek azt érti, hogy a borsó valójában kevésbé finom, mint a jégkrém. Ezen felül megtanulja, hogy az étel elismerés, amely következményeként később saját magát is édességgel fogja jutalmazni."