Táplálkozás

Itt a legújabb fegyver elhízás ellen

betegszoba.hu


A The Scripps Kutatóintézetben felfedeztek egy ellenanyagot, mely lebont és elnyom egy a szervezet által termelt étvágygerjesztő anyagot.

A tudósok azt állítják, hogy a GHR-11E11 antitest fokozta az éhgyomorra lévő betegek anyagcseréjét, és még huszonnégyórás éhezés után is elnyomta az étvágyukat. Az ellenanyag a grelin hatását gátolja. A grelint a gyomor termeli, feladata pedig a zsírtárolás és az elhízás elősegítése. Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences honlapján tették közzé ezen a héten. Kiderült, hogy ezzel az új katalitikus grelin antitesttel specifikusan lebontható a grelin, mondta el Kim Janda, vegyészprofesszor, a kutatás egyik résztvevője. Bár az antitest katalitikus hatása nem túl drámai, a vizsgálat megállapította, hogy már alapszintű katalízis (lebontás) is elegendő az étkezési szokások megváltozásához.#img1#

Mivel az elhízás kialakulása számos tényezővel összefügg, az antitest alapú kezelést mindenképp érdemes kiegészíteni más módszerekkel, például gyógyszerekkel, táplálkozási, pszichoszociális és életmódi tanácsokkal. Az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint jelenleg körülbelül egymilliárd túlsúlyos vagy kövér beteg él a világon, többségük a fejlett országokban.