Táplálkozás

Időskorban is megmutatkozik a gyermekkori tejfogyasztás előnye


Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen isznak tejet, idősebb korukban fizikailag fittebbek lesznek. A kutatások azt mutatták, hogy azok az idős emberek, akik gyerekkorukban sok tejet és tejterméket fogyasztottak, gyorsabban tudtak járni és kisebb valószínűséggel küzdöttek egyensúlyproblémákkal.

A 65 év felettiek közül háromból egyen évente legalább egyszer elesnek úgy, hogy annak valamilyen súlyosabb következménye lesz, melyek közül leggyakoribbak a csípőtáji törések. Az adatok pedig sajnos azt mutatják, hogy a 65 év felett csípőtörést szenvedettek húsz százaléka egy éven belül meghal.

Régóta köztudott, hogy a gyermekkorban elfogyasztott elegendő mennyiségű tej, sajt és egyéb tejtermékek hozzájárulnak az erős csontokhoz, mivel kalciummal látják el a szervezetet. A Bristoli Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói most annak jártak utána, vajon a korai életkorban elfogyasztott tejtermékeknek életünk utolsó éveiben is jelentkeznek-e még a jótékony hatásai. Ennek érdekében négyszáz nőt és férfit figyeltek meg, akiknek életkora a hatvanas éveik közepétől a nyolcvanas éveik végéig terjedt. Valamennyien egy olyan tanulmány résztvevői voltak, amely még az 1930-as években indult annak elemzésére, hogy az étrend és az életmód milyen hatással van a hosszú távú egészségre. A résztvevőkről ennek alapján pontosan lehetett tudni, hogy gyerekkorukban mennyi tejet és tejterméket fogyasztottak, most pedig - idős korukban - azt vizsgálták meg a szakemberek, hogy milyen gyorsan képesek járni, illetve milyen az egyensúlyérzékük.

Az Age and Ageing című lapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a tejfogyasztók átlagosan öt százalékkal gyorsabban jártak, mint azok, akik nem, vagy csak nagyon kevés tejet ittak, emellett 25 százalékkal kisebb valószínűséggel küzdöttek komoly egyensúlygondokkal.

Korábbi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen kaptak iskolatejet, 40 százalékkal ritkábban kaptak bélrákot felnőttkorukban, és náluk a különféle tumorok kialakulásának is jelentősen csökkent az esélye.