Táplálkozás

Hízlalnak a diétás üdítők?


Az édes finomságok kalóriamentes változatai, a diétás üdítőitalok a kutatók szerint mégis hizlalhatnak.

A Texasi Egyetem kutatói Helen Hazuda professzor vezetésével tízéves kutatásukban közel 500 férfit és nőt vizsgáltak, és kimutatták, hogy a kalóriaszegény üdítőitalok még kis mennyiségben fogyasztva is derékbőség növekedéshez vezet. Azok, akik naponta legalább két doboz diétás üdítőt fogyasztottak, ötször nagyobb mértékben nőtt a derékbőségük, mint azoknak, akik sosem fogyasztottak ilyen italokat. Az eredmények olyan megdöbbentők, hogy az amerikai kutatók mindenkinek azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék a diétás üdítőket, és inkább vízzel oltsák a szomjukat. Azok pedig, akik képtelenek lemondani a cukorról, jobban járnak, ha a normál, cukros szénsavas üdítőitalokat fogyasztják.

A kutatók azt állítják, hogy a diétás üdítőitalok és a mesterséges édesítők növelik az édesszájúságot, eltorzítják az étvágyat, sőt még a kulcsfontosságú agysejteket is károsítják. Éppen ezért az ilyen italokat nem szabad egészséges alternatívának tekinteni.

Hazuda professzor 474 felnőttet vizsgált kilenc és fél évig, és összehasonlította a diétás üdítőitalok derékbőségét azokéval, akik nem ittak ilyen üdítőt illetve akik normál üdítőitalokat fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a diétás üdítőt fogyasztók derékbősége 70 százalékkal gyorsabban nőtt. Sőt, a napi két doboznál több diétás üdítőt fogyasztók esetében 500 százalékkal gyorsabban nőtt a derékbőség, mint a többiek esetében. Az eredmények ráadásul akkor is érvényesek maradtak, ha olyan tényezőket is számításba vettek, mint a testmozgás, a társadalmi osztály, az iskolázottság vagy a dohányzás.

A kutatók úgy vélik, a negatív hatás oka az, hogy a mesterséges édesítőszerek eltorzítják az étvágyunkat, amitől még több édességre és egészségtelen élelmiszerre vágyunk. A telítettségérzésért felelős agysejteket is károsíthatják, miközben a valódi cukor hiánya szintén megakadályozza a telítettségérzés kialakulását.


Elhízás

Az elhízás (obesitas) anyagcserefolyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség (WHO), mely tartós kezelést igényel, elsősorban kísérő betegségek kezelésével kapcsolatban.

Eddigi bejegyzések

moha82 ( 38 éves nő ) Nagybajcs , 1 kórtörténet | időpont: 2011. december 19. 23:27

Történet: Sziasztok.Az én témám nem egészen ide való de bízom benne valaki tud tanácsot adni mert már nagyon el vagyok keseredve.Nekem a problémám az,hogy nem tudok hízni bármit eszek s bár mikor.165/55 VAGYOK.
Már sok mindent kipróbáltam de sajna sikertelenül.Gyógyszert s vitamint amit ellehet képzelni.Ha valaki valami jó módszert erre tudna ajánlani kérem segítsen.
Köszönöm előre is.
Meggyógyult:    nem

nl550313 ( 65 éves férfi ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2011. december 13. 3:23

Történet: 56 éves férfi vaok, imádok enni, kondicionált evés-gyönyönyört érzek, kb. 100 %-os a halálos túlsúlyom - minden segítség érdekel.... A 7 főbűnből enyém : a mohóság...
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
visszeresség (tágult vénák)
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
bűzös széklet, egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztása, fokozott gázképződés
Gyógyszerek: algopirin rivotril kalmopirin
Alternatív gyógymódok:: meditáció csikung jóga
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: túlélés, pozitív gondolkodás...

Piszi2007 ( 34 éves nő ) Nagyatád , 2 kórtörténet | időpont: 2011. november 28. 17:13

Történet: Sziasztok:)Terméktapasztalatommal szeretnék segíteni azoknak akiknek lehet:)))))

alexandrapoleszak.dxn.hu/termekek
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fokozott étvágy, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), immunrendszer gyengülése, levertség, pszichogén fájdalom, rossz közérzet, szorongás, testsúlytöbblet
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, gyomorégés, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, haspuffadás
Gyógyszerek: természetes gyógymódok
Alternatív gyógymódok:: kizárólagosan olyan embereknek szeretnék segíteni...akár személyes kapcsolatfelvétel által is,akik természetes gyógymódkedvelők:)))
Meggyógyult:    igen

magyareva ( 48 éves nő ) Mezőkövesd , 2 kórtörténet | időpont: 2008. november 10. 14:28

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, aggodalmasság, bizonytalan önkép, identitás, társadalmi elszigeteltség
Has és emésztő rendszer:
felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, haspuffadás
Általános tünetek:
fokozott étvágy, izzadás, lábdagadás, szorongás
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom
Alternatív gyógymódok:: vitaminok, táplálékkiegészítők,méregtelenítő tea, teljeskiőrlésű termékek, cukor, szénhidrátok kerülése, rostos ételek, sok nyers zöldség, gyümölcs, ananásztabletta mozgás,diéta, csoportterápia, ami segít megalapozni a lelki egyensúlyt, segített megtalálni evési "rohamaim"okát- ami nálam sokszor stresszoldásra szolgált. Most a kiváltó okok kiküszöbölésén dolgozok.
Meggyógyult:    nem

Livi ( 54 éves nő ) Budapest , 7 kórtörténet | időpont: 2008. október 22. 17:20

Történet: Több fogyókúrán átestem már,de mindig visszaugrottak a kilók.Sok helyről hallottam, hogy teljes életmódváltást kell csinálni, nem kúraszerűen venni a dolgokat. Addig nem működik, amig úgy élem meg, hogy megvonok valamit magamtól, áldozatot hozok a fogyás oltárán. Nagyon sokat kellene fogynom. Lehet ezért megy olyan nehezen.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a szituációhoz képes túlzott szorongás és aggodalom, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, nemi vágy csökkenése, szegényes önkép, társadalmi elszigeteltség
Általános tünetek:
fokozott étvágy, izzadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), testsúlytöbblet
Gyógyszerek: Kipróbáltam pár csodatablettát, de hiába.
Alternatív gyógymódok:: Sportolni kellene, bizonyos élelmiszereket kerülni (szénhidrátot például)
Meggyógyult:    nem