Táplálkozás

Hazugság! Egy új trükk az egészséges diétához

betegszoba.hu


Elizabeth Loftus, az irvine-i Kaliforniai Egyetem professzorának kutatása szerint a hazugság működőképes út lehet a táplálkozási szokások megváltoztatásához.

Loftus két kísérletet végzett 231 egyetemi hallgató bevonásával, melyeknek során kollégáival a résztvevők felét meggyőzték arról, hogy a kísérleti alanyok gyermekkorukban szerették a spárgát - holott a hallgatók a kísérlet elején biztosan állították, hogy ez nem igaz. Ám ezeknek a hamis emlékeknek hatására a kísérlet végén ezek a hallgatók szívesebben ettek spárgát, és hajlandók voltak több pénzt áldozni azért, hogy spárgához jussanak.

A résztvevőknek a kísérlet során többlépcsős tesztkérdésekre kellett válaszolniuk, melyek táplálkozási szokásaik történetét dolgozták fel. A kutatók a feldolgozás végén azt közölték a kísérleti alanyokkal, hogy válaszaik alapján jutottak arra a következtetésre, miszerint ők gyermekkorukban szerették a spárgát - a kísérlet szerint ez a módszer a résztvevők felénél működött, és ők maguk is elhitték ezeket a hamis emlékeket.#img1#

A kutatók szerint ez az eljárás lehetővé teszi a táplálkozási szokások megváltoztatását - igaz, hazugság árán. Ám több szakértővel együtt Loftus is felteszi a kérdést: Mennyivel tisztességesebb a gyerekeknek a Fogtündérről vagy a Télapóról mesélni? Mi az, amit meg ne tenne egy szülő annak érdekében, hogy gyermeke ne legyen elhízott, és egészségesebben táplálkozzon?

Mindenesetre Loftus leszögezi, hogy sokkal nehezebb ehhez hasonló kegyes hazugságokkal elérni azt, hogy valaki ne szeressen többé egy olyan ételt, melyet azelőtt szeretett, illetve arra sincsenek egyelőre kézzelfogható bizonyítékok, hogy mennyiben működőképesek ezek a hazugságok a való életben, a laboratóriumi körülményeken kívül.