Táplálkozás

Étkezési zavar lehet az egészségmánia következménye


Azoknál, akik túlzottan megszállottá válnak az egészséges táplálkozás terén, könnyen kialakulhat az ortorexia nervosa nevű étkezési zavar. Az ezzel küzdők gyakran egész táplálékcsoportokat száműznek az étrendjükből abban a hitben, hogy ezáltal egészségesebbé válnak.

A szakértők szerint azonban ez a fajta diéta igen veszélyes, és akár halállal is végződhet. Az ortorexia nervosát nemrég azonosították, de már a férfiak közül is minden huszadikat érinti. A betegek alapvető tápanyagokat és vitaminokat vonnak meg a szervezetüktől, és emellett sokszor túlerőltetik magukat testmozgás terén is.

Leggyakrabban a harmincas nőkre jellemző ez a túlzott egészség-mánia, akik közül sokan a sztárok diétáit majmolják, mint például a Naomi Campbell által preferált juharszirup-diétát, vagy a Cheryl Cole által kedvelt vércsoport-diétát. A legnagyobb különbség az ortorexia és az egyéb étkezési zavarok között, hogy az előbbibe nem feltétlenül azért kezd az ember, mert fogyni kíván, de a végén mégis ez történik vele.

Az Étkezési Rendellenességek Országos Központja az elmúlt évben hatezernél is több hívást kapott az ortorexiával kapcsolatban, ami egyre növekvő tendenciára utal. Deanne Jade pszichológus - aki szerint minden tízedik nő érintett a betegségben - így nyilatkozott: "Ez egy nehezen felismerhető betegség, mivel az egészséges életmód álcája mögé bújnak az érintettek. Azonban egyre jobban terjed a fiatalok között, akik a magazinokban és a tévében látott ideálokhoz próbálnak hasonulni."Az ortorexia kifejezést 1997-ben Steven Bratman kaliforniai orvos használta először, aki a görög orthos" szót - aminek a jelentése "helyes, jó" - kombinálta az "orexis", azaz "étvágy" szóval.