Táplálkozás

Egyszerű megoldással csökkenthető az étvágy


Egy kisebb tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a több alvás segíthet a túlevés megelőzésében, és a kutatók azt is megállapították, hogy ez a hormonális folyamat különböző módon fejti ki a hatását a férfiak és nők körében.

A tanulmány elkészítéséhez 27 normál súlyú, 30 és 45 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg a kutatók. A résztvevők egyik fele a kutatás ideje alatt mindössze négy órát aludt éjszakánként, míg a másik fele nyolc órát.

A kutatók megállapították, hogy a rövid alvás hatására a vizsgált férfiak esetében megnövekedett az éhségstimuláló ghrelin hormonok termelődése, míg a nőknél nem volt megfigyelhető ez a változás, viszont a kevés alvás hatására a telítettségért és jóllakottság érzetért felelős GLP-1 hormon termelődése a nők esetében lecsökkent, miközben a férfiaknál nem állt be ez a változás. A tanulmány eredményeiből tehát arra lehet következtetni, hogy a túlevés jelenségét a férfiak esetében kevés alvásból következő megnövekedett étvágy, míg a nők esetében jóllakottság érzetének hiánya okozza.   

"Az eredmények egyértelműen rámutatnak az alvási idő és az energiaegyensúly szabályozás között kapcsolat komplexitására, valamint az is bebizonyosodott, hogy az alvásciklus hossza közvetlen kapcsolatban áll az evéssel és a súlykontrollal" - nyilatkozta Marie-Pierre St-Onge, a New York-i Táplálkozáskutatási Központ vezető munkatársa, és a Columbia Egyetem kutatója.    

A kutatás részleteit a Sleep című szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.