Táplálkozás

Egyre több élelmiszerben találják meg a veszélyes melamint

betegszoba.hu


Tovább gyűrűznek a kínai élelmiszerbotrány hullámai, egyre újabb élelmiszerekben találják meg az egészségkárosító melamint.

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a kínai hatóságok indirekt módon maguk is elismerik az országukban megtermelt élelmiszerek egészségügyi kockázatait. Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának magyar tagja szerint ugyanis a kínai pártelit nem fogyaszt a közembernek és a külföldnek szánt élelmiszerekből. Kínában a párt- és állami vezetők számára speciális élelmiszer-elosztó üzemel, amely kiváló minőségű bio-ételekkel látja el a kádereket. #img1#

Míg a köznép és a külföld számára rengeteg műtrágya és növényvédő-szer felhasználásával termesztik a növényeket, antibiotikumok és hormonok tömegével etetik az állatokat, addig a pártelit egészséges élelmiszereket kap. Hegyi Gyula szerint a vezetők ellátó hálózatába csak kemikáliáktól mentes élelmiszerek kerülhetnek be, a húst például Külső-Mongóliából, hagyományos állattartóktól szállítják. A magyar szocialista képviselő holland forrásokra hivatkozva azt is elmondta, hogy eközben a kínai tévékben ismert sztárok beszéltek arról, hogy a "tudományosan ellenőrzött tejpor" egészségesebb az anyatejnél. Most, a botrány hatására, az egyik sztár így megkeresett honoráriumát a tejportól megbetegedett gyermekek gyógyítására ajánlotta fel.

Hegyi Gyula szerint ez az ügy is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió kívülről szállított élelmiszereket jobban kell ellenőrizni. Legalább olyan szigorúan kellene ellenőrizni a külső országokból érkező termékeket, mint amilyen szigorú előírásokat tartatnak be a magyar termelőkkel. Hegyi szerint aki az elit számára külön bio-élelmiszert termel, az nyilvánvalóan tisztában van a többi, országában megtermelt élelmiszer egészségkárosító hatásával.