Táplálkozás

Egyre több a kórosan elhízott gyermek


Egyre több amerikai gyermek hízik el szélsőségesen, egyre fiatalabb korban. Ezért annak a veszélynek vannak kitéve, hogy évtizedekkel korábban halnak meg, mint a normális testsúlyú gyerekek, és már a húszas éveikben időskori betegségekben szenvednek.

A szélsőséges gyermekkori elhízás, amelyet az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) csak tavaly definiált hivatalosan, a fiúk 7,3 százalékát és a lányok 5,5 százalékát érinti - derül ki az egyik vezető amerikai egészségügyi szolgáltató, a Kaiser Permanente tanulmányából.

Ez pedig azt jelenti, hogy csak Kaliforniában, ahol a felmérés készült, több mint félmillió gyermek tartozik a szélsőségesen elhízottak kategóriájába, tehát testtömeg-indexük (BMI - a páciens kilogrammban megadott testsúlya elosztva a méterben megadott testmagasság négyzetével) meghaladja a 35-ös értéket.

A CDC kritériumai alapján egy 12 éves, 1,52 méter magas fiú 82 kilogramm testsúllyal a szélsőséges elhízás alsó határán áll. Corinna Koebnick, a Kaiser Permanente kutatási és értékelési osztályának kutatója, a szóban forgó tanulmány vezetője szerint ez annyit jelent, hogy egy ilyen kisfiú körülbelül 50 százalék felesleges testtömeget hordoz.

"Ez a tanulmány teljes egészében az egészségről, nem pedig a megjelenésről szól" - nyilatkozta Koebnick az AFP hírügynökségnek. "Az extrém (kóros) elhízás súlyos egészségügyi panasz, és azt szeretnénk, hogy ezek a gyermekek hosszú és boldog életet élhessenek. Jelentős életmódbeli változtatások nélkül azonban ezek a gyerekek 10-20 évvel rövidebb várható élettartammal számolhatnak, és már a húszas éveikben olyan egészségügyi panaszokat tapasztalhatnak, amelyek a 40-60 éves korosztályra jellemzők. Tudjuk, hogy a gyermekkori és a felnőttkori elhízás a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek és a zsírmáj megnövekedett előfordulásához vezet, és ezek olyan súlyos problémák, amelyek várhatóan nagyobb számban és fiatalabb korban érintik majd a szélsőségesen elhízott embereket, mint más gyerekeket."

A kutatók 2007-2008-ban 711000 kettő és tizenkilenc év közötti kaliforniai gyermek és kamasz egészségügyi adatait vizsgálták. A tanulmány elsőként enged bepillantást abba, milyen gyakori napjainkban a szélsőséges elhízás az amerikai gyermekek körében.

"A fiúk hét százaléka és a lányok öt százaléka szélsőségesen elhízott, sőt egyes etnikai alcsoportokban a kórosan elhízott gyerekek aránya eléri a 12 százalékot. Véleményem szerint ezek ijesztő adatok" - mondta Koebnick.

A Journal of Pediatrics szaklap online kiadásában megjelenő tanulmányból az derül ki, hogy a fekete tizenéves lányok és a hispán tizenéves fiúk mintegy 12 százaléka szélsőségesen elhízott. A fiúk általában fiatalabb korban válnak szélsőségesen elhízottá, mint a lányok, vagyis 12 év helyett már 10 évesen, a lányok esetében azonban két tetőpontja is van a kóros elhízásnak, a második 18 éves korban jelentkezik.

A kórosan elhízott gyermekek aggasztó aránya mellett a kutatók azt is kimutatták, hogy az amerikai gyerekek 37 százaléka túlsúlyos, vagyis a CDC definíciója szerint BMI indexük meghaladja a 25-ös értéket, és 19 százalékuk elhízott, vagyis 30-nál magasabb testtömeg-indexszel rendelkeznek.

Ráadásul Koebnick szerint a tendencia alapján a gyerekek inkább szélsőségesen elhízottá válnak, mint mérsékelten elhízottá vagy túlsúlyossá, bár ennek az irányvonalnak a megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség.

A Kaiser Permanente a non-profit Partnership for a Healthier America szervezet egyik alapítója, melyet az idei év elején hoztak létre annak érdekében, hogy támogatókat toborozzon a first lady, Michelle Obama kampányához, amely egy emberöltőn belül vissza kívánja szorítani a gyermekkori elhízást.