Táplálkozás

Egyre fiatalabb korban jelentkeznek az evészavarok


Mintegy száz öt és hét év közötti gyereket kezeltek az elmúlt három évben anorexiával vagy bulímiával Nagy-Britanniában.

A hétfőn közzétett statisztika szerint 197 öt és kilenc év közötti gyereket kezeltek kórházban Nagy-Britanniában étkezési rendellenességek miatt. A 35 kórházból származó adatok azt mutatták, hogy közülük 98-an öt-hét évesek voltak, 99-en pedig nyolc-kilenc évesek.

A 10-12 éves gyerekek közül csaknem négyszázat, a 13-15 évesek közül pedig 1500-at kezeltek ilyen problémával.

Szakemberek feltételezik, hogy az információs szabadságról szóló törvény hatálya alatt nyilvánosságra került adatok alábecsülik a valós számokat, mert egyes állami kezelésben lévő kórházak megtagadták az információszolgáltatást, ráadásul az adatokat közlő kórházak is eltérő módon határozták meg az étkezési rendellenesség diagnózisát.

A University College of London kutatóinak korábbi felmérése azt mutatta, hogy Nagy-Britanniában 100 ezer 13 év alatti gyerek közül háromnál jelentkezik az evészavar valamely formája.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a következő négy évben 400 millió fontot (124 milliárd forintot) szánnak az evészavarban szenvedők pszichológiai kezelésére, ezen belül külön program lesz a gyerekeknek és fiatal felnőtteknek.


Anorexia

Az anorexia táplálkozási betegség. A beteg retteg az elhízástól, és annyit sem hajlandó enni, hogy fenntarts a korának megfelelő minimális testúlyt. Jellemző a torzult testkép, depresszió a fogyás érdekében kritikátlan hashajtó, hánytató és vízhajtószedés, túlzott mértékű sportolás. Önként igen szigorú diétát tartanak, melyet próbálnak titkolni. Legtöbbször a beteg tagadja problémáját. Az anorexia többnyire serdülőkorú lányokat és fiatal nőket érint, de férfiaknál is létezik. Családi konfliktusok, túlzott sikerorientáltság rizikótényezők lehetnek.

Eddigi bejegyzések

pippp ( 32 éves nő ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2013. április 1. 20:36

Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
ájulás, bizonytalan állás, szédülés
Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, alvászavar, bizonytalan önkép, identitás, érzelmi labilitás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, gyomorégés, hányás, hányinger
Általános tünetek:
étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fogyás, gyengeség (fizikai)
Szem:
könnyezés, látászavar
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aktuális események részleteinek elfelejtése, aluszékonyság, alvászavar, bizonytalan önkép, identitás, boldogtalanság, dühroham, ellenkezéshajlam, ellenségeskedés, érzelmi labilitás, gyanakvás és kifejezett kitérési hajlam, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lehangoltság, letargia, negatív érzések, nemi vágy csökkenése, öngyilkossági kísérlet, paranoid képzelgés, pszichés állapot megváltozása, szédülékenység, szegényes önkép, személyiségváltozás, szorongás, társadalmi elszigeteltség, unalom, üresség érzése, viselkedés megváltozása
Általános tünetek:
elkékülés (cianózis), étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fogyás, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), hajhullás, hidegrázás, idegi labilitás, ingerültség, levertség, rossz közérzet, soványság, zavartság
Szájüreg:
ínygyulladás, ínyvérzés
Gyógyszerek: anitidepresszanst akartak felirni de nem akartam gyogyszert szedni
Alternatív gyógymódok:: pszichoterapia
Meggyógyult:    nem

Linda ( 29 éves nő ) Külföld , 2 kórtörténet | időpont: 2008. november 27. 17:41

Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, fáradtság, fogyás, hajhullás, idegi labilitás, ingerültség, levertség, soványság
Has és emésztő rendszer:
alultápláltság, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, önhánytatás
Magatartás, felismerés, érzelem:
ellenkezéshajlam, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás, hangulatváltozás, lobbanékonyság, szegényes önkép
Szájüreg:
fogszuvasodás, ínyvérzés
Kórház, rendelő: Semmelweis I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Nem engedtek gyógyszert szedni, nem is akartam.
Alternatív gyógymódok:: Családterápia, Művészeti foglalkozások, csoportterápiák, Magánterápiák
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Először a normális súlyt kellett elérni, majd a lelki problémák megoldására került sor

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 19. 1:29

Történet: Az anorexia táplálkozási betegség. A beteg retteg az elhízástól, és annyit sem hajlandó enni, hogy fenntarts a korának megfelelő minimális testúlyt. Jellemző a torzult testkép, depresszió a fogyás érdekében kritikátlan hashajtó, hánytató és vízhajtószedés, túlzott mértékű sportolás. Önként igen szigorú diétát tartanak, melyet próbálnak titkolni. Legtöbbször a beteg tagadja problémáját. Az anorexia többnyire serdülőkorú lányokat és fiatal nőket érint, de férfiaknál is létezik. Családi konfliktusok, túlzott sikerorientáltság rizikótényezők lehetnek.
Kezdeti tünetek: Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Szájüreg:
fogszuvasodás (a gyakori hánytatás miatt)
Általános tünetek:
fogyás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
foltos, vagy sárga bőrszín
Magatartás, felismerés, érzelem:
lehangoltság
Ivarszervek:
menstruáció elmaradása
Ideg-, csont- és izomrendszer:
vázizomsorvadás
Gyógyszerek: Szükség lehet vénás táplálásra, illetve antidepresszánsokra.
Alternatív gyógymódok:: Elsődleges a normál testsúly visszanyerése, ezt követheti a pszichoterápia, magatartásterápia. Legnehezebb a beteggel elfogadtatni a betegség tényét.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Az anorexia súlyos állapotot, akár halált is előidézhet. Egyes becslések szerint az esetek 10 százalékában valóban halálos. A legtöbb beteg gyógyulás után is nagyon odafigyel a testsúlyára, és örökre számolni fogja a kalóriákat. A kezelésnél gondot jelent a páciens meggyőzése a problémáról. Súlyos szövődmények fordulhatnak elő: kiszáradás, elektroliteltérések, szívritmuszavarok, súlyos alultápláltság, pajzsmirigyalulműködés, lanugo (magzati szőr) - szerű szőrzet megjelenése, vizenyő, fehérvérsejtszám-csökkenés, következményesen fokozott fertőzésveszély, fogszuvasodás, görcsök, csontritkulás.