Táplálkozás

Egyél epret a szívedért!


A hagyományos nyári gyümölcs fogyasztása a Warwick Egyetem kutatói szerint újabb egészségügyi előnnyel is járhat.

A szakértők az eper a szív-érrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatását vizsgálták, különösen azt, hogyan képes megelőzni a szívbetegséget és a cukorbetegséget. A kutatócsoport Paul Thornalley professzor vezetésével felfedezte, hogy az eper kivonata aktiválja az Nrf2 nevű fehérjét a szervezetünkben, amely fokozza az antioxidáns és más védekező mechanizmusokat. A fehérje a vérzsírok és a koleszterin szintjének csökkentése révén fejti ki hatását, amelyek magas szintje szív-érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Már korábbi kutatások is bebizonyították, hogy az eper ellensúlyozza az étkezés utáni vércukrot és az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagyis a rossz koleszterint, és ezáltal csökkenti a diabétesz és a szívbetegség kockázatát. Azt azonban most mutatták ki először, hogy az eperkivonat aktívan serkent olyan fehérjét, amely védelmet nyújt számunkra a betegségekkel szemben.

Thornalley professzor azt tanácsolja, miután sikerült igazolni, hogy az eper fogyasztása fokozza szervezetünk természetes védelmi mechanizmusainak működését, ezáltal nyújtva védelmet a szív-érrendszeri betegségek ellen, senki se érezzen bűntudatot, amikor nekiül a tejszínhabbal szervírozott epernek. Bár ha lehet, inkább az eperből legyen több, mint a tejszínhabból.


Szív- és érrendszeri betegségek

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!