Táplálkozás

Egészségtelen a gabonapehely?

betegszoba.hu


Az amerikai gyerekek számára forgalmazott némely reggelizőpehelynek több mint a fele cukor. Sok termék épp csak megüti a szintet a tápérték szempontjából - állítja a Cunsumer Reports (fogyasztói jelentés) nevű fogyasztóvédelmi magazin.

11 népszerű pehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, állapította meg egy fogyasztói csoport. Néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint amikor importálják őket más országokba.

A Kraft Foods és a Kellogg's egyes termékei 50 %-nál is több cukrot tartalmaznak, kilenc másik márka esetében pedig 40 % ez az arány. A legegészségesebb a Cheerios, mely adagonként 3 gramm rostot és 1 gramm cukrot tartalmaz.

"Olvassuk el a dobozokon található címét, és azt válasszuk, amelyik sok rostot, de kevés cukrot és nátriumot tartalmaz." - nyilatozta Gayle Williams, a Consumer Reports Health helyettes szerkesztője.

A Consumer Reports 91 gyermeket figyelt meg. A 6-16 éves gyerekek 50-65 %-kal több pelyhet szedtek maguknak a négy vizsgált pehelyféleség közül háromból, mint az ajánlott adag.

A Consumer Reports kiadásáért felelős Consumers International azt nyilatkozta, hogy megkéri az Egészségügyi Világszervezetet, állítsanak össze egy nemzetközi útmutatót, mely korlátozná a túl sok cukrot, zsírt vagy nátriumot tartalmazó élelmiszerek gyermekek felé történő reklámozását és értékesítését.#img1#

A csoport megjegyezte azt is, hogy a reggeliző pehely nagyon egészséges is lehet. A felnőttek is fogyaszthatják a gyermekekhez hasonlóan, így teljesebb lehet a táplálkozásuk, kevesebb problémájuk adódik a túlsúllyal, és jobb teljesítményt nyújtanak a nap során.

A Kellogg azt nyilatkozta, hogy igyekszik tápanyagokban minél gazdagabb élelmiszereket előállítani. "A Kellogg nemrégiben megreformálta egy sor reggeliző pelyhét, fejlesztették a tápanyag összetételét." - írta a cég szóvivője e-mailjében.

"A Consumer Report információit figyelembe véve a joghurtban több cukor és nátrium van, mint egy adag Honey Smacks pehelyben (25 gramm cukorral szemben csak 15 gramm cukor van a Honey Smacks-ben)." A Consumer Report, más csoportokhoz hasonlóan összeveti az élelmiszer cukortartalmát a rost-, ásványi anyag és vitamintartalmával. Sok pelyhet vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítanak.