Táplálkozás

Bypass-műtét után egészséges ételre vágyik a szervezet


Az American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative, and Comparative Physiology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint, a gyomor-bypass műtétek hatására a páciensek kevésbé kívánják a zsíros ételeket.

Egyre több elhízott ember választ a fogyás érdekében valamilyen sebészeti beavatkozást, melyek közül az egyik legnépszerűbb és leghatásosabb a bypass beültetés, amely révén a páciens hamarabb érzi jóllakottnak magát.

A kutatók embereken és patkányokon végzett vizsgálatok adatait vetették össze, és megfigyelték, hogy a 16 kísérleti személy mindegyike átesett valamilyen fogyasztó műtéten, de azok, akiknek gyomor-bypass műtéte volt, hat év elteltével, sokkal kevesebb zsírt fogyasztottak, mint akik másféle operáción estek át. A patkányokon végzett kísérletek szintén ugyanezt az eredményt hozták.

Mr. Torsten Olbers, aki a kísérleti alanyok műtéteit végezte a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórházban, úgy látja, a bypass műtéten átesett páciensek automatikusan a számukra megfelelő ételt választják. Dr. Carel le Roux, a londoni Imperial College munkatársa, aki a kutatást is vezette, hozzátette: "A bypass műtéteket követően az alanyok inkább vágynak egészséges ételekre, mert a károsakat már nem kívánják. Ha rájövünk ennek az okára, azzal sokaknak segíthetünk az egészséges étrendre való átállásban."

A patkányokon végzett kísérletekből annyi kiderült, hogy az állatoknak nem a zsíros étel ízével, hanem annak emészthetőségével volt gondjuk. Továbbá azt is megfigyelték a kutatók, hogy a bypass beültetésen átesett állatokban etetés után magasabb volt a GLP-1 és a PYY hormonok szintje, melyek a jóllakottság érzését szabályozzák. Az orvos csapat most azt tervezi, hogy ezeknek a hormonoknak a szerepét fogják alaposabban tanulmányozni, hátha ezek révén műtét nélkül is elérhető ugyanaz az eredmény, ami egy gyomor bypass beültetésével.