Táplálkozás

Borzalom! A lakosság 45 százaléka éhezik

betegszoba.hu


Bangladesh 145 milliós lakosságából 65,3 millió (kb. 45 %) nem jut elegendő táplálékhoz, tette közzé a Világétkeztetési Program (WFP) jelentése alapján a The Financial Express napilap.

A WFP jelentése szerint az éhezők száma növekedett, mivel újabb 7,5 millió ember került ebbe a csoportba az élelmiszerárak növekedése miatt. A WFP bangladeshi képviselője, John Aylieff elmondta az újságnak, hogy 65 millió ember fogyaszt naponta 2 112 kilokalóriát egy nap. 6,9 millió ember még ennél is jobban szenved az alultápláltságtól, mivel élelembevitelük nem éri el az 1 800 kilokalóriát. Egy nemrégiben végzett WFP felmérésre hivatkozva Aylieff elmondta, hogy április-május folyamán a háztartások 74 %-a csökkentette az ételadagokat. 62 % kevesebbszer étkezik egy nap, 15 %-uk pedig egyáltalán nem tud mit enni. #img1#

Aylieff azt javasolta, hogy a rászorulókhoz eljuttatott segélyeket olyan ételekkel kell kiegészíteni, melyeket mikrotápanyagokkal dúsítanak. Az ország élelmiszer-helyzetét nagyban befolyásolták a nemzetközi piacokon egyre növekvő árak. A szenvedést tovább fokozták a monszun miatt fellépő áradások és az azt követő súlyos ciklon, mely 2007-ben kb. 1,4 millió tonna rizs pusztulásához vezetett.