Táplálkozás

Bio vagy nem bio?


Köztudott, hogy az organikus vagy bio termékek számos előnnyel bírnak vegyszerrel kezelt megfelelőikkel szemben. Éppúgy nincs bennük rovarirtó vagy permetezőszer, mint magas cukortartalmú szirupok. Ennek ellenére pusztán a tény, hogy biónak nevezik őket, még nem garantálja, hogy valóban egészségesek.

Cukor

A sok cukrot tartalmazó étrend amellett, hogy elhízáshoz vezet, a hangulatunkat is kedvezőtlenül befolyásolja. A cukor még a zsírnál is jobban okolható a diabéteszért, az elhízásért, és az ezzel kapcsolatba hozható emésztési rendellenességekért. Sokan úgy tartják, ha étrendünkből kiiktatnánk a cukros üdítőket, a fehér kenyeret, a tésztát, a fehér rizst és a cukorkákat, a fenti betegségek szinte ismeretlenné válnának. Akkor is kerüljük az ilyen termékek fogyasztását, ha csomagolásukra "bio" címkét ragasztottak.

Feldolgozás

Hiába áll valami természetes alapanyagokból, ezek a gyártás során feldolgozásra kerülnek, amely értékes tápanyagok elpusztulásával jár. Az ilyen ételeknek rendszerint a nátriumtartalma is túl magas. Ne fogyasszunk olyan élelmiszert, amely hozzáadott kalciumot tartalmaz, és szervezetünk vitaminszükségletét is zöldségekből, gyümölcsökből fedezzük tabletták helyett!

Szállítás

Lehet, hogy a világ túlsó feléről érkezett saláta jobb, mint a vegyszerezett hazai, de azért nem ez a tökéletes választás. Szállítás közben elveszítette tápértéke jelentős részét, miközben nagy mennyiségű szennyeződés rakódott rá - arról nem is beszélve, hogy a helyben termesztett zöldség sokkal finomabb. Sok kistermelő nem használ vegyszereket, csak épp nincs róla papírjuk, hogy bio élelmiszereket állítanak elő: ha csak tehetjük, tőlük vásároljunk.

Hormonok

Egyes bio élelmiszerek akár szintetikus hormonokat is tartalmazhatnak, miközben bizonyos konzervek remek minőségűnek bizonyulnak. Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha néha ilyesmit is fogyasztunk.