Táplálkozás

Az ősember is evett zöldséget


Egy amerikai tanulmány kiderítette, hogy a neandervölgyi ősember - a mai ember történelem előtti ”unokatestvére” -a hús mellett zöldségeket is fogyasztott, és ugyanúgy főzte meg a tűz felett, mint a homo sapiens.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) új számában megjelent cikk megkérdőjelezi az eddigi nézetet, mely szerint a neandervölgyi ősember 30 000 évvel ezelőtti kihalását az okozta, hogy túlságosan is függött a fogyasztásra alkalmas hústól. A kutatók számtalan növény magját találták meg a neandervölgyi ősemberek maradványai közt talált fogak körüli lerakódásokban.

A részecskék nagy része "fizikai változáson ment át, ami egybevág a kísérletképp megfőzött keményítőmagoknál tapasztalt változásokkal, ami arra utal, hogy a neandervölgyi ősember legalább olyan jól bánt a tűzzel, mint a korai modern ember." - nyilatkozta a PNAS. 

Nem voltak földművesek

A leletek nem bizonyítják, hogy a neandervölgyi ember eszközt használt a növények megőrléséhez, vagyis valószínűleg nem művelték meg a földeket, de minden bizonnyal főztek és ettek növényi táplálékot is.

A zömök, alacsony homlokú neandervölgyi ember Európa bizonyos részein, Közép-Ázsiában és a Közép-Keleten élt nagyjából 170 000 évig, de 28 000 évvel ezelőtt nyomuk veszett, utolsó ismert tartózkodási helyük Gibraltár volt. A kihalásuk oka egyelőre vita tárgya, mivel a modern ember mellett éltek. A legutóbbi tanulmányt a washingtoni Smithsonian természettörténeti múzeum antropológiai részlege végezte.