Táplálkozás

Az étvágyhormon javítja szaglásunkat


Egy, a Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent kutatás szerint az étvágy-stimuláló hormonok arra késztetik az embereket és az állatokat, hogy gyakrabban használják szaglásukat és jobban és tisztábban érezzék a szagokat. A kutatások szerint az egyik ilyen hormon, a grelin segíthet a táplálékszerzésben és az ételek felismerésében.

A Dr. Jenny Tong és Dr. Matthias Tschöp (Cincinnati Egyetem) vezetésével készült kutatás során a tudósok rájöttek, hogy az étvágy-stimuláló hormon a szaglást is befolyásolja. Az eredmények szerint a gyomorból kiválasztott grelin az agy szaglószervi központjában lévő molekulákhoz csatlakozik, ebből pedig az következik, hogy a hormon közvetlen befolyással van a szagok információinak feldolgozására. "A grelinnek ez a hatása eddig ismeretlen volt - nyilatkozta Dr. Tong - Feltételezéseink szerint a grelin fontos szerepet játszik a környezetben fellelhető élelmiszerek felismerésében és a szenzorális információk feldolgozásában."

Korábbi kutatások során kiderült, hogy a szaglás segíthet felismerni a táplálékokat, különösen éhezés esetében, amikor a szagérzékelés jelentősen javul. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy a grelin, ami általában étkezés előtt termelődik, segíti a szaglószerveket és általános viselkedésbeli változásokat idéz elő (szaglászás), amik serkentik az élelmiszer-bevitelt.

Kutatásuk során Dr. Tong és kollegái megvizsgálták miként reagálnak az emberek és a patkányok a különböző szagokra. Kis mennyiségű grelin bevitelénél a patkányok sokkal gyakrabban szaglásztak, valamint elkerülték azt a vizet, amit a kutatók előzetesen olyan szaganyaggal fecskendeztek be, amit beteg patkányok bocsátanak ki.

A kilenc grelinnel befecskendezett emberi alany is másként viselkedett. A vizsgálati anyagokat sokkal hosszabban szaglászták és illatukat mélyebbre szívták, mint azok, akik nem kaptak a grelinből. "Az önkéntesek azonban egyik illatot sem érezték kellemesebbnek, mint előtte, így a grelin úgy tűnik, csak a szagok felismerésére van hatással" - nyilatkozta Dr. Thomas Hummel, a Drezdai Egyetem szaglással és ízleléssel foglalkozó szakértője. "Általánosságban elmondható, hogy a grelin igen fontos az étvágy kialakulása és az étkezési szokások tekintetében" - nyilatkozta Dr. Hummel.