Táplálkozás

"Az én gyerekem csupán erős csontozatú, és nem kövér!"

betegszoba.hu


Egy felmérés felfedte, hogy az elhízott gyerekek szüleinek csaknem fele nincs tisztában azzal, hogy gyermeke kövér, vagy egyszerűen nem hajlandó tudomást venni róla.

Victoriában több mint 2 100 gyermeket és családját vizsgálták meg. A túlsúlyos gyerekek szüleinek 49 %-a úgy vélte, gyermekük egészséges, átlagos súlyú. A másik véglet: a szülők 43 %-a nem vette észre, hogy gyermekük egészségtelenül alultáplált.

A Melbourne Egyetem kutatói lejegyezték a testtömeg-indexet és a derékbőséget a 4-12 éves gyerekek körében. Pene Schmidt kutató elmondta, hogy az eredmények aggasztók, mivel a túlsúlyt normálisként érzékelő szülők nincsenek tisztában a kövérség egészségügyi kockázatával sem. Szerinte több felvilágosításra lenne szükség, hogy a szülők megértsék, az egészséges testsúly az életkortól függ. A gyerekeknek is gondot jelent a saját testalkatuk megítélése. A túl sovány lányok 40 %-a, a fiúknak 50 %-a tudta csak helyesen megbecsülni a testsúlyát.#img1#

Kétszer annyi szülő aggódott a túlsúly, mint ahányan a túlzott soványság miatt. A fiúk szülei általában rosszabbul mérték fel a túlsúly jelenlétét. Dr. Schmidt szerint van egyfajta társadalmi elvárás a soványsággal szemben. "Győződjünk meg arról, hogy a túlsúlyra koncentrálva nem esünk át a ló túlsó oldalára azzal, hogy több gyerek lesz kórosan sovány."

Eközben ausztrál tudósok vemhes rágcsálókkal kísérleteztek. Az elhízott patkányok kölykei nem voltak kövérebbek a többi kölyöknél a születés pillanatában, de a következő napokban extrém mértékben kezdtek hízni. Margaret Morris, az NSW Egyetem gyógyszertani professzora elmondta, hogy ez a jelenség kapcsolatban áll az anya túlsúlyának és a magas zsírtartalmú táplálkozásnak a kombinációjával.