Táplálkozás

Az emberek hajlamosak alulbecsülni a saját súlyfeleslegüket

betegszoba.hu


Egyre több az elhízott ember, és meglepő módon egyre több közülük nem vesz tudomást saját túlsúlyáról, adta hírül a bmj.com.

Közismert, hogy a nők sokszor kövérebbnek látják magukat, míg a férfiak hajlamosak alulbecsülni saját súlyukat. Az elhízás járványszerű terjedésével azonban új tendencia figyelhető meg az emberek önmagukról alkotott képét illetően. A Londoni Egyetem Egészség-viselkedés Kutató Központja összehasonlította két, 1999-ben és 2007-ben készült felmérés adatait. Mindkét kérdőív résztvevőinek az volt a feladata, hogy adják meg testmagasságukat és súlyukat (mely meghatározza a BMI értéket, azaz a testtömegindexet), majd a következő kategóriák valamelyikébe kellett magukat sorolniuk: "nagyon sovány", "soványabb, mint a normális", "normális", "túlsúlyos" és "kifejezetten túlsúlyos".

A kutatók Jane Wardle professzor vezetésével azt találták, hogy a testsúlyuk alapján elhízottak csoportjába az 1999-es adathoz képest 2007-ben kétszer annyian tartoztak, közben saját magukat elhízottnak kevesebben titulálták, mint 1999-ben. 1999-ben a lakosság 43 %-a tartozot a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába, és közülük 81 százalék helyesen ide is sorolta magát. 2007-ben azonban már a lakosság 53 %-a volt túlsúlyos vagy elhízott, ugyanakkor csak 75 százalékuk sorolta magát helyesen ezekbe a csoportokba.

A kutatók véleménye szerint azért van nagy különbség a valóságos és a vélt testsúly között, mert az elhízás egyre gyakoribb a populációban, olyannyira, hogy a kismértékű túlsúlyt már normálisnak fogadja el a közvélemény. Kitolódott az a súlyhatár, ami fölött az emberek az "elhízott" csoportba sorolják magukat.
A kutatás szerzői hangsúlyozzák a média szerepét a közvélemény formálásában: elterjedt, hogy csak a betegesen kövér embereket nevezik túlsúlyosnak. A kutatók figyelmeztetnek, hogy bár a médiában egyre szaporodnak az egészségnevelő célzattal készült kampányok, az elhízott emberek nem érzik, hogy azok nekik szólnának. A túlsúlyos emberek, akik saját testsúlyukat alulbecsülik, nem törődnek az életmódváltoztatást javasló reklámokkal" - jelentette ki a John Hopkins Bloombergi Egészségügyi Iskola professzora, Sara Bleich, aki szintén részt vett a kutatásban.

"Megoldást jelenthet a súlyfelesleggel kapcsolatos téves nézetekre, hogy az elhízást valóban problémaként kell kezelni" -  mondta el Bleich professzor. Az egészséges életmódra vonatkozó tanácsok az egész társadalomnak kell, hogy szóljanak, nem pedig kiemelten a túlsúlyos egyéneknek.