Táplálkozás

Az egészséges ételek veszélyesek?

betegszoba.hu


A hagyományosan egészségesnek vélt éttermi fogások (saláták, nyers zöldségek, tengeri herkentyűk és nemzeti ételek) okozzák éppenséggel a legtöbb éttermi ételtől származó betegséget - állítja az USA legnagyobb közegészségügyi szervezete.

A CDC (Betegségellenőrző és Megelőző Központ) adatai szerint 2005-ben a zöld saláta alapú saláták, a paradicsom és a zöldségek voltak az Egyesült Államok éttermeiben történt ételmérgezések és fertőzések első számú felelősei. A tengeri állatok és hagyományos nemzeti ételek a másodikak a listán.#img1#

A Healthinspections.com weboldal szerint (amelynek munkatársai a CDC adatait elemezték) az amerikai vendéglők asztalára került saláták, paradicsom és zöldségek 2005-ben 49 megbetegedést okoztak. A szerzők magyarázata szerint ezek az élelmiszerek könnyen beszennyeződhetnek, ha egy konyhai dolgozó keze koszos. A tengeri ételekhez és hagyományos nemzeti ételekhez 2005-ben 43 élelmiszer okozta megbetegedést kapcsoltak.