Táplálkozás

Az ausztrálok túl sok sót fogyasztanak

betegszoba.hu


Egy ausztrál táplálkozástudományi szakember felfedte, hogy az ausztrálok jóval több sót fogyasztanak, mint a maximumként megjelölt napi 6 mg.

Habár tisztában vannak a túlzott sófogyasztás káros hatásaival, a legtöbb ausztrál nem igazán töri magát azon, hogy tegyen ez ellen valamit." - mondta Jacqui Webster, a sydney-i The George Egészségügyi Intézet projektvezetője az Ausztrál Táplálkozási Társaság adelaidai konferenciáján szerdán. A bevásárlóközpontokban kapható kolbászok és hamburgerhúsok kevesebb, mint 5 %-a tartalmaz elfogadható mennyiségben sót.#img1#

"A túlzott só- vagy nátriumfogyasztás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint pl. a magas vérnyomás, szívbetegség, agyvérzés, csontritkulás és gyomorrák. Bizonyíték van arra is, hogy súlyosbítja az asztma tüneteit is." - mondta Webster. A 2007-es Nemzeti Gyermektáplálkozási és Testmozgási felmérés kimutatta, hogy a fiúk kb. napi 9 gramm sót fogyasztanak, míg a lányok a megengedett mértéken belül maradnak. Webster azt is elmondta, hogy valószínűleg sok felnőtt még a 9 grammot is túllépi. A következő ételek járulnak hozzá a túlzott sóbevitelhez: kenyér, félkész húsok, sült bab, konzerv zöldség, szószok, némelyik reggelizőpehely és a gyorséttermek kínálata. Az adelaidei konferencián ausztrál szakemberek mellett más országok képviselői is részt vettek.