Táplálkozás

Átmeneti a fogyókúrás turmixok hatása


Hiába hatásosak a fogyókúrás turmixok, ausztrál kutatók szerint hatásuk csak átmeneti, és a leadott kilókat a diétázók többsége hamar visszahízza.

Annak ellenére, hogy a diétás turmixoktól látványos fogyást remélünk, a szakértők mégis szkeptikusak a hatásukkal szemben. Az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége szerint ugyanis a turmixok segítségével leadott kilókat a diétázók 95 százaléka már az első-, de legkésőbb öt éven belül újra felszedi. "A közhiedelemmel ellentétben a fogyókúrás turmixokban nincsen semmilyen zsírbontó összetevő, és amolyan csoda súlycsökkentő kúraként sem működnek. Ezek a termékek egyszerűen csak vitaminok, ásványi anyagok és egyéb adalékanyagok tejjel-vagy vízzel oldott kombinációja, amelyek valamelyik főétkezést helyettesítik." - magyarázta Emma Stirling, dietetikus.

Stirling szerint körülbelül ugyanannyi kalóriaveszteséget lehetne elérni, ha a turmixok helyett valamelyik fő étkezést például egy kis adag gyümölccsel helyettesítenék a fogyni vágyók.

A fő problémát ráadásul a gyártók alaptalan ígéretei jelentik, mint például a Pharmacare Laboratories Xantrax turmix nevű terméke. A cég ellen Dr. Ken Harvey, a La Trobe Egyetem kutatója panaszt is tett, mivel terméken szereplő leírás azt állítja, hogy karcsúvá varázsolja a vevőt 30 napon belül. A turmixot emellett orvosi ajánlással is reklámozzák.